Influence of sample freezing on the result of analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy
Original language description
Zamražení patří mezi běžné způsoby uchovávání vzorků. Pro ověření vhodnosti tohoto postupu byly v rámci této studie porovnány výsledky analýz před a po zamražení vzorku u stanovení alkoholu (obj. %), extraktu původní mladiny, barvy, pH, čísla kyseliny thiobarbiturové, celkových polyfenolů, sacharidů, dosažitelného prokvašení volného aminodusíku, bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB, iso-α-hořkých kyselin, diacetylu, alkoholů a esterů, mastných kyselin, karbonylů a silic v pivu a stanovení bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB a celkových polyfenolů v mladině. Bylo zjištěno, že většina stanovení zamražení vzorku neovlivní, ale stanovení alkoholu, extraktu původní mladiny a celkových polyfenolů ovlivněno je. Pro případ, že bude zapotřebí tato velmi častá stanovení provést po zamražení, byla pro tyto analýzy vypočtena nová nejistota metody. K významnému nárůstu karbonylových látek došlo ze spektra patnácti testovaných karbonylových sloučenin ke statisticky významnému navýšení koncentrace u čtyř sloučenin (methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, fenylacetaldehyd). Významný pokles po zamražení vzorku byl pozorován u většiny silic obsažených v pivu.
Czech name
Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy
Czech description
Zamražení patří mezi běžné způsoby uchovávání vzorků. Pro ověření vhodnosti tohoto postupu byly v rámci této studie porovnány výsledky analýz před a po zamražení vzorku u stanovení alkoholu (obj. %), extraktu původní mladiny, barvy, pH, čísla kyseliny thiobarbiturové, celkových polyfenolů, sacharidů, dosažitelného prokvašení volného aminodusíku, bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB, iso-α-hořkých kyselin, diacetylu, alkoholů a esterů, mastných kyselin, karbonylů a silic v pivu a stanovení bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB a celkových polyfenolů v mladině. Bylo zjištěno, že většina stanovení zamražení vzorku neovlivní, ale stanovení alkoholu, extraktu původní mladiny a celkových polyfenolů ovlivněno je. Pro případ, že bude zapotřebí tato velmi častá stanovení provést po zamražení, byla pro tyto analýzy vypočtena nová nejistota metody. K významnému nárůstu karbonylových látek došlo ze spektra patnácti testovaných karbonylových sloučenin ke statisticky významnému navýšení koncentrace u čtyř sloučenin (methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, fenylacetaldehyd). Významný pokles po zamražení vzorku byl pozorován u většiny silic obsažených v pivu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
2-7
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—