All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of sample freezing on the result of analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy

  • Original language description

    Zamražení patří mezi běžné způsoby uchovávání vzorků. Pro ověření vhodnosti tohoto postupu byly v rámci této studie porovnány výsledky analýz před a po zamražení vzorku u stanovení alkoholu (obj. %), extraktu původní mladiny, barvy, pH, čísla kyseliny thiobarbiturové, celkových polyfenolů, sacharidů, dosažitelného prokvašení volného aminodusíku, bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB, iso-α-hořkých kyselin, diacetylu, alkoholů a esterů, mastných kyselin, karbonylů a silic v pivu a stanovení bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB a celkových polyfenolů v mladině. Bylo zjištěno, že většina stanovení zamražení vzorku neovlivní, ale stanovení alkoholu, extraktu původní mladiny a celkových polyfenolů ovlivněno je. Pro případ, že bude zapotřebí tato velmi častá stanovení provést po zamražení, byla pro tyto analýzy vypočtena nová nejistota metody. K významnému nárůstu karbonylových látek došlo ze spektra patnácti testovaných karbonylových sloučenin ke statisticky významnému navýšení koncentrace u čtyř sloučenin (methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, fenylacetaldehyd). Významný pokles po zamražení vzorku byl pozorován u většiny silic obsažených v pivu.

  • Czech name

    Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy

  • Czech description

    Zamražení patří mezi běžné způsoby uchovávání vzorků. Pro ověření vhodnosti tohoto postupu byly v rámci této studie porovnány výsledky analýz před a po zamražení vzorku u stanovení alkoholu (obj. %), extraktu původní mladiny, barvy, pH, čísla kyseliny thiobarbiturové, celkových polyfenolů, sacharidů, dosažitelného prokvašení volného aminodusíku, bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB, iso-α-hořkých kyselin, diacetylu, alkoholů a esterů, mastných kyselin, karbonylů a silic v pivu a stanovení bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB a celkových polyfenolů v mladině. Bylo zjištěno, že většina stanovení zamražení vzorku neovlivní, ale stanovení alkoholu, extraktu původní mladiny a celkových polyfenolů ovlivněno je. Pro případ, že bude zapotřebí tato velmi častá stanovení provést po zamražení, byla pro tyto analýzy vypočtena nová nejistota metody. K významnému nárůstu karbonylových látek došlo ze spektra patnácti testovaných karbonylových sloučenin ke statisticky významnému navýšení koncentrace u čtyř sloučenin (methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, fenylacetaldehyd). Významný pokles po zamražení vzorku byl pozorován u většiny silic obsažených v pivu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    2-7

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database