All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mycotoxins in brewing and malting: is every sample contaminated with mycotoxins?(poster)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000062" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000062 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mykotoxiny v pivovarství a sladařství: je každý vzorek kontaminován mykotoxiny?(poster)

  • Original language description

    Poster byl prezentován na 30. pivovasko sladařských dnech v Českých Budějovicích, 31.10. - 01. 11. 2024.Anotace: Mykotoxiny jsou sekundární metabolity hub a představují závažný problém pro zvířata a lidské zdraví. Vzhledem k rostoucímu zájmu vědecké skupiny široce studují různé aspekty. Jeden z těchto aspektů se týká potravinářského průmyslu a s ním spojené výroby piva. Mykotoxiny mohou být přítomny v základních surovinách pro výrobu piva i ve finálním produktu. Problematickými mykotoxiny, které představují vážné riziko toxicity, jsou aflatoxiny, zejména aflatoxin B1 (AFB1), fumonisiny (FB), zearalenon (ZEA) a jeho metabolity, deoxynivalenol (DON) včetně jeho acetylovaných forem a také maskované formy deoxynivalenol-3-glukosid (DON-3G), T-2 toxin, HT-2 toxin a ochratoxin A. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematikou mykotoxinů zabývá od roku 2008. Předkládaná studie popisuje analýzu výše uvedených mykotoxinů v letech 2020-2024 v ječmeni (n=775), sladu (n=751) a komerčně dostupných pivech (n=522) pomocí extrakčních technik QuEChERS a imunoafinitních kolon s využitím UPLC-MS/MS. Přítomnost mykotoxinů v pivovarských a sladovnických matricích je reziduální záležitostí a přesné kvantitativní stanovení mykotoxinů, správná interpretace výsledků v souvislosti s toxikologickými hodnotami a maximálními přípustnými limity mykotoxinů hrají klíčovou roli v bezpečnosti potravin a ochraně spotřebitele.

  • Czech name

    Mykotoxiny v pivovarství a sladařství: je každý vzorek kontaminován mykotoxiny?(poster)

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QL24010109" target="_blank" >QL24010109: Biological protection of barley during malting</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů