Mycotoxins in brewing and malting: is every sample contaminated with mycotoxins?(poster)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000062" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000062 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny v pivovarství a sladařství: je každý vzorek kontaminován mykotoxiny?(poster)
Original language description
Poster byl prezentován na 30. pivovasko sladařských dnech v Českých Budějovicích, 31.10. - 01. 11. 2024.Anotace: Mykotoxiny jsou sekundární metabolity hub a představují závažný problém pro zvířata a lidské zdraví. Vzhledem k rostoucímu zájmu vědecké skupiny široce studují různé aspekty. Jeden z těchto aspektů se týká potravinářského průmyslu a s ním spojené výroby piva. Mykotoxiny mohou být přítomny v základních surovinách pro výrobu piva i ve finálním produktu. Problematickými mykotoxiny, které představují vážné riziko toxicity, jsou aflatoxiny, zejména aflatoxin B1 (AFB1), fumonisiny (FB), zearalenon (ZEA) a jeho metabolity, deoxynivalenol (DON) včetně jeho acetylovaných forem a také maskované formy deoxynivalenol-3-glukosid (DON-3G), T-2 toxin, HT-2 toxin a ochratoxin A. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematikou mykotoxinů zabývá od roku 2008. Předkládaná studie popisuje analýzu výše uvedených mykotoxinů v letech 2020-2024 v ječmeni (n=775), sladu (n=751) a komerčně dostupných pivech (n=522) pomocí extrakčních technik QuEChERS a imunoafinitních kolon s využitím UPLC-MS/MS. Přítomnost mykotoxinů v pivovarských a sladovnických matricích je reziduální záležitostí a přesné kvantitativní stanovení mykotoxinů, správná interpretace výsledků v souvislosti s toxikologickými hodnotami a maximálními přípustnými limity mykotoxinů hrají klíčovou roli v bezpečnosti potravin a ochraně spotřebitele.
Czech name
Mykotoxiny v pivovarství a sladařství: je každý vzorek kontaminován mykotoxiny?(poster)
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QL24010109" target="_blank" >QL24010109: Biological protection of barley during malting</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů