Role of sugar in beekeeping
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F19%3A81172" target="_blank" >RIV/60460709:41110/19:81172 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/244-247.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/244-247.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Úloha cukru ve včelařství
Original language description
Cílem příspěvku je poukázat na důležitost cukru pro odvětví včelařství, zejména z hlediska výživy včel. Nutriční potřeby včelstva se liší v závislosti na řadě faktorů (např. stáří včel, jejich zdravotní stav, dostupnost včelí pastvy). Výsledky některých výzkumů současně upozorňují nejen na nevhodnost krmení nerafinovaným cukrem nebo meziprodukty pocházejícími z výroby cukru, ale také na rizikovost a škodlivost hydroxymethylfurfuralu pro včely. Účinky krmného cukru jsou ve vědeckých studiích analyzovány ve vztahu k včelím produktům, výskytu patogenů, rozvoje včelstva atp. Roční náklady na zakrmení cukrem činí dle velikosti včelařského provozu cca 15-20 % z celkových nákladů, přičemž jedno včelstvo potřebuje před zimním obdobím zhruba 15 až 22 kg zásob s ohledem na geografické a klimatické podmínky daného regionu. Ve vztahu k problematice falšování medu je kladen důraz především na dobrou včelařskou praxi, jež má zamezit neúmyslnému smíchání cukru s medem v důsledku přemíry zásob krmiva ve včelstvu.
Czech name
Úloha cukru ve včelařství
Czech description
Cílem příspěvku je poukázat na důležitost cukru pro odvětví včelařství, zejména z hlediska výživy včel. Nutriční potřeby včelstva se liší v závislosti na řadě faktorů (např. stáří včel, jejich zdravotní stav, dostupnost včelí pastvy). Výsledky některých výzkumů současně upozorňují nejen na nevhodnost krmení nerafinovaným cukrem nebo meziprodukty pocházejícími z výroby cukru, ale také na rizikovost a škodlivost hydroxymethylfurfuralu pro včely. Účinky krmného cukru jsou ve vědeckých studiích analyzovány ve vztahu k včelím produktům, výskytu patogenů, rozvoje včelstva atp. Roční náklady na zakrmení cukrem činí dle velikosti včelařského provozu cca 15-20 % z celkových nákladů, přičemž jedno včelstvo potřebuje před zimním obdobím zhruba 15 až 22 kg zásob s ohledem na geografické a klimatické podmínky daného regionu. Ve vztahu k problematice falšování medu je kladen důraz především na dobrou včelařskou praxi, jež má zamezit neúmyslnému smíchání cukru s medem v důsledku přemíry zásob krmiva ve včelstvu.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
135
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
244-247
UT code for WoS article
000480305200004
EID of the result in the Scopus database
—