Czech and Polish sugar market concentration – development and perspectives
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F20%3A82165" target="_blank" >RIV/60460709:41110/20:82165 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/20:82165
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/278-285.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/278-285.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Koncentrace českého a polského trhu s cukrem – vývoj a perspektivy
Original language description
Cukrovarnický průmysl čelí v současné době řadě změn. Strukturální změny ovlivňující jeho charakter lze pozorovat v mnoha zemích západní, střední a východní Evropy. Významné změny lze sledovat zejména v případě členských zemí Evropské unie, které v posledních dvou dekádách prošly řadou reforem cukerní politiky, jež vyústily ve zrušení cukerních kvót v zemích EU. Z dlouhodobého hlediska prochází cukrovarnictví v EU dynamickým vývojem zvyšuje produktivitu, zvyšuje koncentraci a mění se charakter trhu i proces regulace tržního prostředí. Řada autorů se v poslední době věnovala problematice koncentrace trhu na úrovni jednotlivých výrobců cukru, nicméně chybí ucelený pohled na úroveň koncentrace v celé vertikále. Hlavním cílem předkládaného příspěvku je identifikovat změny ve vývoji koncentrace průmyslu a definovat postavení cukrovarnictví v celém hodnotovém řetězci v případě Polska a Česka. Z provedeného výzkumu následně vyplývá, že pozice českých cukrovarů v hodnotovém řetězc
Czech name
Koncentrace českého a polského trhu s cukrem – vývoj a perspektivy
Czech description
Cukrovarnický průmysl čelí v současné době řadě změn. Strukturální změny ovlivňující jeho charakter lze pozorovat v mnoha zemích západní, střední a východní Evropy. Významné změny lze sledovat zejména v případě členských zemí Evropské unie, které v posledních dvou dekádách prošly řadou reforem cukerní politiky, jež vyústily ve zrušení cukerních kvót v zemích EU. Z dlouhodobého hlediska prochází cukrovarnictví v EU dynamickým vývojem zvyšuje produktivitu, zvyšuje koncentraci a mění se charakter trhu i proces regulace tržního prostředí. Řada autorů se v poslední době věnovala problematice koncentrace trhu na úrovni jednotlivých výrobců cukru, nicméně chybí ucelený pohled na úroveň koncentrace v celé vertikále. Hlavním cílem předkládaného příspěvku je identifikovat změny ve vývoji koncentrace průmyslu a definovat postavení cukrovarnictví v celém hodnotovém řetězci v případě Polska a Česka. Z provedeného výzkumu následně vyplývá, že pozice českých cukrovarů v hodnotovém řetězc
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
50202 - Applied Economics, Econometrics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1210-3306
Volume of the periodical
136
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
278-285
UT code for WoS article
000562021900008
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85090666404