Sugar Industry in Sudan in 1993-2017
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F20%3A82426" target="_blank" >RIV/60460709:41110/20:82426 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/20:82426
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/355-360.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/355-360.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Cukrovarnický průmysl v Súdánu v letech 1993–2017
Original language description
Článek se věnuje cukrovarnickému průmyslu v Súdánu v letech 1993 a 2017. Je rozdělen na dvě hlavní části, první část pojednává o produkci cukru, část druhá se zaměřuje na spotřebu. V obou částech je provedena trendová analýza k porovnání růstu a identifikaci trendu. Poznatky plynoucí z této analýzy lze shrnout následně: Produkce cukru v Súdánu má v poslední době klesající tendenci. Naopak spotřeba vykazuje stoupající trend. Výsledkem je nutnost zvyšovat dovozy cukru ze zahraničí. Dlouhodobě je pak negativní, respektive zhoršující se míra soběstačnosti ve spotřebě cukru, která klesá meziročně o 3 % a v roce 2017 dosahovala pouze 54 %. Dále byla pomocí regresní analýzy hodnocena celková spotřeba cukru v závislosti na počtu obyvatel, HDP na obyvatele, produkci cukru, dovozu cukru a vývozu cukru. Mezi statisticky nejvýznamnější proměnné patří produkce, dovoz a vývoz. Na závěr je vypočítaná odhadovaná spotřeba cukru, včetně predikce od roku 2018 do roku 2023, z které vychází, že spotřeba v tomto období b
Czech name
Cukrovarnický průmysl v Súdánu v letech 1993–2017
Czech description
Článek se věnuje cukrovarnickému průmyslu v Súdánu v letech 1993 a 2017. Je rozdělen na dvě hlavní části, první část pojednává o produkci cukru, část druhá se zaměřuje na spotřebu. V obou částech je provedena trendová analýza k porovnání růstu a identifikaci trendu. Poznatky plynoucí z této analýzy lze shrnout následně: Produkce cukru v Súdánu má v poslední době klesající tendenci. Naopak spotřeba vykazuje stoupající trend. Výsledkem je nutnost zvyšovat dovozy cukru ze zahraničí. Dlouhodobě je pak negativní, respektive zhoršující se míra soběstačnosti ve spotřebě cukru, která klesá meziročně o 3 % a v roce 2017 dosahovala pouze 54 %. Dále byla pomocí regresní analýzy hodnocena celková spotřeba cukru v závislosti na počtu obyvatel, HDP na obyvatele, produkci cukru, dovozu cukru a vývozu cukru. Mezi statisticky nejvýznamnější proměnné patří produkce, dovoz a vývoz. Na závěr je vypočítaná odhadovaná spotřeba cukru, včetně predikce od roku 2018 do roku 2023, z které vychází, že spotřeba v tomto období b
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
50202 - Applied Economics, Econometrics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1210-3306
Volume of the periodical
136
Issue of the periodical within the volume
9-10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
355-360
UT code for WoS article
000582564800011
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85093697110