Three decades of competitiveness and productivity of czech sugar trade
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F21%3A88478" target="_blank" >RIV/60460709:41110/21:88478 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/21:88478
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/283-290.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/283-290.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tři dekády v oblasti konkurenceschopnosti a produktivity českého obchodu s cukrem
Original language description
Obchod s cukrem a cukr obsahujícími produkty se v letech 1993 až 2019 výrazně měnil, stejně tak prošly v uplynulých téměř třech dekádách velmi významnými změnami i Česká republika a její cukerní trh. Cílem článku je identifikovat základní trendy v oblasti obchodu Česka s cukrem, dále pak identifikovat zdroje růstu hodnoty. V neposlední řadě článek analyzuje konkurenceschopnost českého obchodu s cukrem, a to zvláště ve vztahu k zemím EU i ve vztahu k třetím zemím. Z výsledků analýzy vyplývá, že během posledních přibližně tří dekád český zahraniční obchod s cukrem značně změnil svůj charakter. Jeho hodnota a objem velmi výrazně narostly, a to jak v rovině exportů, tak i v rovině importů. Dominantní roli v rámci cukerních exportů a importů hraje teritorium zemí EU. Česko má dlouhodobě komparativní výhody zejména v oblasti sub-agregací HS 1701 (řepný cukr) a HS 1704 (cukrovinky). Ve vztahu k třetím zemím pak Česko disponuje komparativními výhodami pouze ve velmi omezené míře a nikoliv stabilně. Z hledisk
Czech name
Tři dekády v oblasti konkurenceschopnosti a produktivity českého obchodu s cukrem
Czech description
Obchod s cukrem a cukr obsahujícími produkty se v letech 1993 až 2019 výrazně měnil, stejně tak prošly v uplynulých téměř třech dekádách velmi významnými změnami i Česká republika a její cukerní trh. Cílem článku je identifikovat základní trendy v oblasti obchodu Česka s cukrem, dále pak identifikovat zdroje růstu hodnoty. V neposlední řadě článek analyzuje konkurenceschopnost českého obchodu s cukrem, a to zvláště ve vztahu k zemím EU i ve vztahu k třetím zemím. Z výsledků analýzy vyplývá, že během posledních přibližně tří dekád český zahraniční obchod s cukrem značně změnil svůj charakter. Jeho hodnota a objem velmi výrazně narostly, a to jak v rovině exportů, tak i v rovině importů. Dominantní roli v rámci cukerních exportů a importů hraje teritorium zemí EU. Česko má dlouhodobě komparativní výhody zejména v oblasti sub-agregací HS 1701 (řepný cukr) a HS 1704 (cukrovinky). Ve vztahu k třetím zemím pak Česko disponuje komparativními výhodami pouze ve velmi omezené míře a nikoliv stabilně. Z hledisk
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
50204 - Business and management
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920398" target="_blank" >QK1920398: Duality in Czech Agriculture: Advantage or Disadvantage for New Generation Agriculture?</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
137
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
283-290
UT code for WoS article
000684075100014
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85112367690