Comparison of Working Capital Development of selected Czech sugar Companies from Cash Conversion Cycle perspective
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F24%3A98394" target="_blank" >RIV/60460709:41110/24:98394 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/24:98394
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/118-122.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/118-122.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání vývoje pracovního kapitálu vybraných českých cukrovarnických společností z pohledu obrátkového cyklu peněz
Original language description
Stanovení a udržování pracovního kapitálu by mělo představovat zásadní dovednost každého podnikového managementu. Permanentní snaha o optimalizaci pracovního kapitálu skýtá mnoho příležitostí pro zvyšování efektivity alokace podnikového kapitálu, potažmo finanční výkonnosti podniku. Cílem této studie bylo zaplnit výzkumnou mezeru na poli cukrovarnických společností a analyzovat vývoj intenzity zapojení pracovního kapitálu z pohledu obrát kového cyklu peněz (OCP) včetně jeho dekompozice na dílčí složky. Tato studie zamítla hypotézu, podle které délka obrátkového cyklu peněz cukrovarnických společností zůstává v čase stabilní. Důvodem je bližší pohled zaměřený na jednotlivé subjekty, který ukazuje významné rozdíly a výraznou dynamiku oběma směry. Příčiny těchto odlišností je zřejmě nutné hledat v organizaci odběratelskododavatelských vztahů konkrétních cukrovarnických subjektů a jejich vývoji v čase. Překvapivě, bez ohledu na odlišnou dynamiku vývoje složek pracovního kapitálu na úrovni jednotlivých cukrovarnických subjektů, lze konstatovat, že zásoby jednoznačně představují dominantní složku OCP vážící pracovní kapitál po nejdelší dobu, což potvrdilo druhou formulovanou hypotézu. Dále lze pozorovat obecnější trend, a to zkrácení průměrné doby obratu zásob, průměrné doby obratu pohledávek a doby splatnosti závazků u většiny cukrovarnických subjektů, na základě čehož bylo možné odmítnout třetí hypotézu, podle které průměrná obrátkovost dílčích složek OCP zůstává v čase stabilní na úrovni jednotlivých společností.
Czech name
Srovnání vývoje pracovního kapitálu vybraných českých cukrovarnických společností z pohledu obrátkového cyklu peněz
Czech description
Stanovení a udržování pracovního kapitálu by mělo představovat zásadní dovednost každého podnikového managementu. Permanentní snaha o optimalizaci pracovního kapitálu skýtá mnoho příležitostí pro zvyšování efektivity alokace podnikového kapitálu, potažmo finanční výkonnosti podniku. Cílem této studie bylo zaplnit výzkumnou mezeru na poli cukrovarnických společností a analyzovat vývoj intenzity zapojení pracovního kapitálu z pohledu obrát kového cyklu peněz (OCP) včetně jeho dekompozice na dílčí složky. Tato studie zamítla hypotézu, podle které délka obrátkového cyklu peněz cukrovarnických společností zůstává v čase stabilní. Důvodem je bližší pohled zaměřený na jednotlivé subjekty, který ukazuje významné rozdíly a výraznou dynamiku oběma směry. Příčiny těchto odlišností je zřejmě nutné hledat v organizaci odběratelskododavatelských vztahů konkrétních cukrovarnických subjektů a jejich vývoji v čase. Překvapivě, bez ohledu na odlišnou dynamiku vývoje složek pracovního kapitálu na úrovni jednotlivých cukrovarnických subjektů, lze konstatovat, že zásoby jednoznačně představují dominantní složku OCP vážící pracovní kapitál po nejdelší dobu, což potvrdilo druhou formulovanou hypotézu. Dále lze pozorovat obecnější trend, a to zkrácení průměrné doby obratu zásob, průměrné doby obratu pohledávek a doby splatnosti závazků u většiny cukrovarnických subjektů, na základě čehož bylo možné odmítnout třetí hypotézu, podle které průměrná obrátkovost dílčích složek OCP zůstává v čase stabilní na úrovni jednotlivých společností.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
50202 - Applied Economics, Econometrics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1210-3306
Volume of the periodical
140
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
118-122
UT code for WoS article
001185500600008
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85186910459