Effect of UV and gamma irradiation on the content of polyphenol antioxidants in pea and barley.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002554" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002554 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv UV a gama záření na obsah polyfenolických antioxidantů v hrachu a ječmeni
Original language description
Ve dvou odrůdách hrachu (Lantra, Menhir) a ječmene (Krona, Kompact) byly sledovány změny celkového obsahu polyfenolických látek (CP) a dominantně zastoupených fenolických kyselin způsobených UV-A a g-zářením. Změny byly sledovány v semenech, naklíčenýchsemenech a rostlinách. V odrůdách ječmene byl také sledován obsah látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK). Obsah celkových polyfenolů (CP) byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, obsah polyfenolických látek typuresorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK) spektrofotometricky s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem a fenolické kyseliny pomocí HPLC. UV záření bylo aplikováno po 0, 24, 48 a 72 hod. při vlnové délce l=351 nm, g-záření s 60Co v dávkách 0, 10, 20 a 40Gy. Během klíčení hrachu došlo ke zvýšení obsahu CP, u odrůd ječmene byla zjištěna stagnace. UV-A záření způsobilo u sledovaných rostlin nárůst obsahu celkových polyfenolů (CP), g-záření zvýšilo obsah CP u ječmene, avšak u hrachu docházel
Czech name
Vliv UV a gama záření na obsah polyfenolických antioxidantů v hrachu a ječmeni
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2001
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení XXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
6-7
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 7, 2001
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—