All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chemical composition and use of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005424" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005424 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Original language description

    Jakon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] - původní rostlina pocházející z And patří do čeledi Compositae (Asteraceae) a představuje tradiční plodinu původního obyvatelstva v Peru používanou v tradičním lékařství. Většinu biomasy kořenů tvoří voda (> 70 % čerstvé hmoty). 70-80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany, 0,3 - 3,7 % tvoří bílkoviny. Fruktooligosacharidy obsažené v hlízách jakonu jsou beta-(2-1) inulinového typu a zvláště oligomery (GF2-GF16) jsou známy svou schopností udržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Sladkost jakonu je způsobena především fruktosou, která je o 70 % sladší než sacharosa. Z dalších oligosacharidů jsou zastoupeny především 1-kestosa a nystosa. Jakon konzumují především diabetici a lidétrpící zažívacími problémy, neboť obsahuje nevstřebatelné sacharidy, které nejsou štěpeny a vstřebány v tenkém střevu. 100 g jakonových hlízových kořenů obsahuje průměrně 81,3 g vody, 1 g bílkovin, 0,1 g tuku, 13,8 g sacharidů, 0,9 g vlák

  • Czech name

    Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Czech description

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    100-109

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Univerzita Pardubice

  • Event date

    Sep 15, 2003

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article