Chemical composition and use of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005424" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005424 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Original language description
Jakon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] - původní rostlina pocházející z And patří do čeledi Compositae (Asteraceae) a představuje tradiční plodinu původního obyvatelstva v Peru používanou v tradičním lékařství. Většinu biomasy kořenů tvoří voda (> 70 % čerstvé hmoty). 70-80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany, 0,3 - 3,7 % tvoří bílkoviny. Fruktooligosacharidy obsažené v hlízách jakonu jsou beta-(2-1) inulinového typu a zvláště oligomery (GF2-GF16) jsou známy svou schopností udržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Sladkost jakonu je způsobena především fruktosou, která je o 70 % sladší než sacharosa. Z dalších oligosacharidů jsou zastoupeny především 1-kestosa a nystosa. Jakon konzumují především diabetici a lidétrpící zažívacími problémy, neboť obsahuje nevstřebatelné sacharidy, které nejsou štěpeny a vstřebány v tenkém střevu. 100 g jakonových hlízových kořenů obsahuje průměrně 81,3 g vody, 1 g bílkovin, 0,1 g tuku, 13,8 g sacharidů, 0,9 g vlák
Czech name
Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály
ISBN
80-7194-549-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
100-109
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Univerzita Pardubice
Event date
Sep 15, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—