The qualitative and energetic comparison of traditional and non-traditional foliar vegetables
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6411" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6411 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41610/04:6411
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalitativní a energetické srovnání tradiční a netradiční listové zeleniny
Original language description
V polních podmínkách byl pěstován laskavec a špenát. U těchto rostlin byl zjišťován obsah netto energie v listech a obsah celkových polyfenolů a dusičnanů. Z výsledků vyplývá, že obsah netto energie v listech laskavce klesal v pořadí: A. hypochondriacus(14,79 kJ.g-1), A. caudatus CAC (14,70 kJ.g-1) a A. cruentus R124 (14,59 kJ.g-1). Obsah energie v listech špenátu byla 14,63 kJ.g-1u odrůdy Matador a 14,59 kJ.g-1 u odrůdy Triptiek.Obsah energie v listech u druhů rostlin byl průkazně ovlivněn ročníkem afází vývoje. Obsah celkových polyfenolů byl u rostlin A. hypochondriacus (16927 mg.kg-1) a u A. cruentus R124 (14863 mg.kg-1). Obsah celkových polyfenolů byl u odrůdy Matador (14756 mg.kg-1) a u odrůdy Triptiek (14992 mg.kg-1). Obsah dusičnanů klesal v následujícím pořadí: A. cruentus R124 (16875 mg.kg-1) - A. caudatus CAC (16209 mg.kg-1) - A. hypochondriacus (112167 mg.kg-1). V případě špenátu byl obsah dusičnanů nižší u odrůdy Matador (14784 mg.kg-1) v porovnání s odrůdou Triptiek (170
Czech name
Kvalitativní a energetické srovnání tradiční a netradiční listové zeleniny
Czech description
V polních podmínkách byl pěstován laskavec a špenát. U těchto rostlin byl zjišťován obsah netto energie v listech a obsah celkových polyfenolů a dusičnanů. Z výsledků vyplývá, že obsah netto energie v listech laskavce klesal v pořadí: A. hypochondriacus(14,79 kJ.g-1), A. caudatus CAC (14,70 kJ.g-1) a A. cruentus R124 (14,59 kJ.g-1). Obsah energie v listech špenátu byla 14,63 kJ.g-1u odrůdy Matador a 14,59 kJ.g-1 u odrůdy Triptiek.Obsah energie v listech u druhů rostlin byl průkazně ovlivněn ročníkem afází vývoje. Obsah celkových polyfenolů byl u rostlin A. hypochondriacus (16927 mg.kg-1) a u A. cruentus R124 (14863 mg.kg-1). Obsah celkových polyfenolů byl u odrůdy Matador (14756 mg.kg-1) a u odrůdy Triptiek (14992 mg.kg-1). Obsah dusičnanů klesal v následujícím pořadí: A. cruentus R124 (16875 mg.kg-1) - A. caudatus CAC (16209 mg.kg-1) - A. hypochondriacus (112167 mg.kg-1). V případě špenátu byl obsah dusičnanů nižší u odrůdy Matador (14784 mg.kg-1) v porovnání s odrůdou Triptiek (170
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář 2004 (Sborník příspěvků)
ISBN
80-7042-990-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
119-122
Publisher name
Ostravská univerzita
Place of publication
Ostrava
Event location
Hotel Repiská,Demanovská dolina, SR
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—