All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chapters from the history of Czech sugar beet growing Part 1. - The genesis of sugar beet growing and sugar production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6876" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6876 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kapitoly z historie českého řepařství 1.část - Zrození českého řepařství a cukrovarnictví

  • Original language description

    Cukrovka je jednou z nejmladších kulturních rostlin. Pěstování cukrovky pro produkci cukru začalo v českých zemích roce 1831, kdy vznikl náš cukrovarnický průmysl. Do té doby byla jeho výroba výhradně manufakturní. Cukrovka je první plodinou, která bylau nás empiricky šlechtěna na cukrovarských velkostatcích. Pěstování cukrovky podnítilo v minulosti postupnou specializaci zemědělských soustav jednotlivých hospodářství, podniků i regionů. Ovlivnilo rozvoj pěstitelských technologií (pluhy, secí stroje, vyorávače, sklízeče), ale přímo i nepřímo rozvoj řady řemesel (např. kovářství, strojnictví) a průmyslových postupů (m.j. produkci průmyslových hnojiv a selektivních pesticidů), především pak vznik cukrovarnického průmyslu a obohacení průmyslu potravinářského. Předkládáme řepařské a cukrovarnické veřejnosti seriál o historii pěstování této významné technické polní plodiny nazvali jsme jej ?Kapitoly z historie českého řepařství?. Cílem na sebe navazujících článků je připomenout našim pěsti

  • Czech name

    Kapitoly z historie českého řepařství 1.část - Zrození českého řepařství a cukrovarnictví

  • Czech description

    Cukrovka je jednou z nejmladších kulturních rostlin. Pěstování cukrovky pro produkci cukru začalo v českých zemích roce 1831, kdy vznikl náš cukrovarnický průmysl. Do té doby byla jeho výroba výhradně manufakturní. Cukrovka je první plodinou, která bylau nás empiricky šlechtěna na cukrovarských velkostatcích. Pěstování cukrovky podnítilo v minulosti postupnou specializaci zemědělských soustav jednotlivých hospodářství, podniků i regionů. Ovlivnilo rozvoj pěstitelských technologií (pluhy, secí stroje, vyorávače, sklízeče), ale přímo i nepřímo rozvoj řady řemesel (např. kovářství, strojnictví) a průmyslových postupů (m.j. produkci průmyslových hnojiv a selektivních pesticidů), především pak vznik cukrovarnického průmyslu a obohacení průmyslu potravinářského. Předkládáme řepařské a cukrovarnické veřejnosti seriál o historii pěstování této významné technické polní plodiny nazvali jsme jej ?Kapitoly z historie českého řepařství?. Cílem na sebe navazujících článků je připomenout našim pěsti

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    120

  • Issue of the periodical within the volume

    11

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    292-295

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database