Chapters from the history of Czech sugar beet growing Part 1. - The genesis of sugar beet growing and sugar production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6876" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6876 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kapitoly z historie českého řepařství 1.část - Zrození českého řepařství a cukrovarnictví
Original language description
Cukrovka je jednou z nejmladších kulturních rostlin. Pěstování cukrovky pro produkci cukru začalo v českých zemích roce 1831, kdy vznikl náš cukrovarnický průmysl. Do té doby byla jeho výroba výhradně manufakturní. Cukrovka je první plodinou, která bylau nás empiricky šlechtěna na cukrovarských velkostatcích. Pěstování cukrovky podnítilo v minulosti postupnou specializaci zemědělských soustav jednotlivých hospodářství, podniků i regionů. Ovlivnilo rozvoj pěstitelských technologií (pluhy, secí stroje, vyorávače, sklízeče), ale přímo i nepřímo rozvoj řady řemesel (např. kovářství, strojnictví) a průmyslových postupů (m.j. produkci průmyslových hnojiv a selektivních pesticidů), především pak vznik cukrovarnického průmyslu a obohacení průmyslu potravinářského. Předkládáme řepařské a cukrovarnické veřejnosti seriál o historii pěstování této významné technické polní plodiny nazvali jsme jej ?Kapitoly z historie českého řepařství?. Cílem na sebe navazujících článků je připomenout našim pěsti
Czech name
Kapitoly z historie českého řepařství 1.část - Zrození českého řepařství a cukrovarnictví
Czech description
Cukrovka je jednou z nejmladších kulturních rostlin. Pěstování cukrovky pro produkci cukru začalo v českých zemích roce 1831, kdy vznikl náš cukrovarnický průmysl. Do té doby byla jeho výroba výhradně manufakturní. Cukrovka je první plodinou, která bylau nás empiricky šlechtěna na cukrovarských velkostatcích. Pěstování cukrovky podnítilo v minulosti postupnou specializaci zemědělských soustav jednotlivých hospodářství, podniků i regionů. Ovlivnilo rozvoj pěstitelských technologií (pluhy, secí stroje, vyorávače, sklízeče), ale přímo i nepřímo rozvoj řady řemesel (např. kovářství, strojnictví) a průmyslových postupů (m.j. produkci průmyslových hnojiv a selektivních pesticidů), především pak vznik cukrovarnického průmyslu a obohacení průmyslu potravinářského. Předkládáme řepařské a cukrovarnické veřejnosti seriál o historii pěstování této významné technické polní plodiny nazvali jsme jej ?Kapitoly z historie českého řepařství?. Cílem na sebe navazujících článků je připomenout našim pěsti
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
120
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
292-295
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—