Biology and control of sugar beet significant weeds - Scentless mayweed and related species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12099" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12099 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biologie a regulace významných plevelů cukrové řepy ? Heřmánkovec nevonný a příbuzné druhy
Original language description
Jedna rostlina heřmánkovce přímořského může vytvořit několik desítek až stovek úborů. V jednom úboru dozraje okolo 350 nažek. Apikální úbory jsou plodnější a podíl neživotných nažek je u nich výrazně nižší. V porostech plodin je však produkce nažek omezena konkurencí plodiny, případně ostatními plevely. Podle našich sledování může v porostech brambor vytvořit heřmánkovec až 150 000 nažek na m2, v závislosti na době vzejití. Nažky heřmánkovce přímořského mají nevýraznou dormanci, proto ačkoliv jde o ozimý druh, vzchází během téměř celého roku. Produkce sušiny a listové plochy heřmánkovce je výrazně ovlivněna dobou vzejití. Rostliny heřmánkovce vzešlé na podzim nebo časně na jaře vytvoří obvykle mohutnější rostliny a větší množství semen i v případě, ženejsou vystaveny konkurenčnímu tlaku plodiny. V okopaninách se heřmánkovec nejlépe uplatňuje v bramborách, neboť v bramborářské výrobní oblasti (vyšší polohy) bývá obvykle nižší zastoupení pozdních jarních plevelů, které mají v pozdním ja
Czech name
Biologie a regulace významných plevelů cukrové řepy ? Heřmánkovec nevonný a příbuzné druhy
Czech description
Jedna rostlina heřmánkovce přímořského může vytvořit několik desítek až stovek úborů. V jednom úboru dozraje okolo 350 nažek. Apikální úbory jsou plodnější a podíl neživotných nažek je u nich výrazně nižší. V porostech plodin je však produkce nažek omezena konkurencí plodiny, případně ostatními plevely. Podle našich sledování může v porostech brambor vytvořit heřmánkovec až 150 000 nažek na m2, v závislosti na době vzejití. Nažky heřmánkovce přímořského mají nevýraznou dormanci, proto ačkoliv jde o ozimý druh, vzchází během téměř celého roku. Produkce sušiny a listové plochy heřmánkovce je výrazně ovlivněna dobou vzejití. Rostliny heřmánkovce vzešlé na podzim nebo časně na jaře vytvoří obvykle mohutnější rostliny a větší množství semen i v případě, ženejsou vystaveny konkurenčnímu tlaku plodiny. V okopaninách se heřmánkovec nejlépe uplatňuje v bramborách, neboť v bramborářské výrobní oblasti (vyšší polohy) bývá obvykle nižší zastoupení pozdních jarních plevelů, které mají v pozdním ja
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
121
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
89-93
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—