Quality-Rapeseed - Agriculture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15437" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15437 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita-Řepka-Zemědělství
Original language description
Olejnatost jako nejvýznamnější kvalitativní znak je geneticky podmíněnou vlastností a posloupnost faktorů ji ovlivňující je: odrůda (1 ? 4%), ročník a pěstitelské oblasti (1 ?3%), posklizňové ošetření (0,5 ? 1%), Utužení půdy (0,5 ? 1%) komplex agrotechnických vlivů. Vedle odrůdy na olejnatosti se výrazně projeví ročník s nejnižší v r.1999/00 a nejvyšší 2003/04. Chladné lokality- v průběhu tří let jasně prokazují, významný nárůst olejnatosti ve srovnání s teplými lokalitami ? Dub, Humburky, Hrotovice. Mezi těmito stojí lokality Vstiš, Chrášťany které svými klimatickými podmínkami též staví hodnoty olejnatosti mezi obě krajní hodnoty. Intenzifikační technologie se jeví jako jeden z úskalí pěstebních technologií. Intenzivní technologie vybudí řepku k maximálnímu výnosu, vedoucí ke snížení olejnatosti. V tomto nejvýznamnější roli má především přihnojování před, či na počátku kvetení, které v důsledku podpory biosyntézy bílkovin snižuje olejnatost. Reakce kvality na intenzitu pěstování je
Czech name
Kvalita-Řepka-Zemědělství
Czech description
Olejnatost jako nejvýznamnější kvalitativní znak je geneticky podmíněnou vlastností a posloupnost faktorů ji ovlivňující je: odrůda (1 ? 4%), ročník a pěstitelské oblasti (1 ?3%), posklizňové ošetření (0,5 ? 1%), Utužení půdy (0,5 ? 1%) komplex agrotechnických vlivů. Vedle odrůdy na olejnatosti se výrazně projeví ročník s nejnižší v r.1999/00 a nejvyšší 2003/04. Chladné lokality- v průběhu tří let jasně prokazují, významný nárůst olejnatosti ve srovnání s teplými lokalitami ? Dub, Humburky, Hrotovice. Mezi těmito stojí lokality Vstiš, Chrášťany které svými klimatickými podmínkami též staví hodnoty olejnatosti mezi obě krajní hodnoty. Intenzifikační technologie se jeví jako jeden z úskalí pěstebních technologií. Intenzivní technologie vybudí řepku k maximálnímu výnosu, vedoucí ke snížení olejnatosti. V tomto nejvýznamnější roli má především přihnojování před, či na počátku kvetení, které v důsledku podpory biosyntézy bílkovin snižuje olejnatost. Reakce kvality na intenzitu pěstování je
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Agricultura- scientia prosperitas - Řepka ,mák, hořčice -
ISBN
80-213-1445-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
117-123
Publisher name
ČZU v Praze, Katedra rostlinné výroby AF a Česká zemědělská společnost.
Place of publication
Česká zemědělská společnost na ČZU v Praze a k
Event location
ČZU Praha, Hrotovice (o. Třebíč)
Event date
Feb 8, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—