Share of physical properties of poppy seeds in biological and production value of seed
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21227" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21227 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Podíl fyzikálních vlastností semen máku na biologické a produkční hodnotě osiva.
Original language description
Se zvyšováním ploch máku se objevují nedostatky v pěstitelské technologii, související se zakládáním porostů a úpravou osiva. Výsevek máku dosahuje v praxi téměř šestinásobného množství, než je potřebné k založení optimálně hustého porostu. Byl sledovánvliv třídění osiva jarního máku odrůd Major a Lazur v letech 2006 a 2007. Třídění se uskutečnilo na principu měrné hmotnosti a velikosti semen. Nejlepších semenářských vlastností osiva a následných produkčních schopností porostu dosahovala varianta semens vyšší HTS. Při třídění semen podle jejich velikosti měla nejvyšší biologickou hodnotu semena větší než 1,1mm, avšak pro-dukčně nejvýnosnější byl porost založený ze semen o velikosti 1,0-1,1mm. Odlišná kvalita osiva může ovlivňovat výkonnost založenéhoporostu, avšak zároveň prokazuje velkou závislost vzcházivosti máku na podmínkách prostředí.
Czech name
Podíl fyzikálních vlastností semen máku na biologické a produkční hodnotě osiva.
Czech description
Se zvyšováním ploch máku se objevují nedostatky v pěstitelské technologii, související se zakládáním porostů a úpravou osiva. Výsevek máku dosahuje v praxi téměř šestinásobného množství, než je potřebné k založení optimálně hustého porostu. Byl sledovánvliv třídění osiva jarního máku odrůd Major a Lazur v letech 2006 a 2007. Třídění se uskutečnilo na principu měrné hmotnosti a velikosti semen. Nejlepších semenářských vlastností osiva a následných produkčních schopností porostu dosahovala varianta semens vyšší HTS. Při třídění semen podle jejich velikosti měla nejvyšší biologickou hodnotu semena větší než 1,1mm, avšak pro-dukčně nejvýnosnější byl porost založený ze semen o velikosti 1,0-1,1mm. Odlišná kvalita osiva může ovlivňovat výkonnost založenéhoporostu, avšak zároveň prokazuje velkou závislost vzcházivosti máku na podmínkách prostředí.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3173" target="_blank" >QF3173: The inovation of poppy (Papaver somniferum) growing technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Agricultura scientia prosperita, Prosperující olejniny
ISBN
978-80-213-1715-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
77-81
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze
Place of publication
Praha
Event location
ČZU v Praze, Větrný Jeníkov, Vsisko
Event date
Dec 12, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—