The effect of genotype on physical parameters of egg quality in laying hens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A22029" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:22029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv genotypu na fyzikální ukazatele kvality vajec slepic
Original language description
Do experimentu byly zařazeny nosnice ISA brown, Hisex and Moravia BSL, byl sledován vliv genotypu na kvalitu vajec. Do konvenčních klecí (550 cm2 na nosnici) bylo ustájeno 108 nosnic ISA brown, 45 nosnic Hisex brown a 45 nosnic Moravia BSL. Krmná směs N1(16,4% N-látek, 11,6 MJ ME) byla zkrmována mezi 20. a 40. týdnem věku a krmnou směsí N2 (14,9% N-látek, 11,6 MJ ME) od 40 do 60 týdne. Krmivo a voda byly podávány ad libitum. Vejce byla sbírána každých 28 dnů, po dva dny 30 vajec od každého genotypu (celkem 1890 vajec). Nejtěžší vejce byla od nosnic ISA brown (63,5g). Vliv genotypu průkazně ovlivnil charakteristiky žloutku, bílku a skořápky. Nejvíce byly ovlivněny ukazatele bílku, podíl a Haugovy jednotky, u genotypu Hisex brown (P≤0,001). Bylo prokázáno signifikantní zlepšení kvality vaječné skořápky u genotypu Hisex brown. Dle výsledků zjištěných v exprimentu je Hisex brown vhodný pro produkci vajec.
Czech name
Vliv genotypu na fyzikální ukazatele kvality vajec slepic
Czech description
Do experimentu byly zařazeny nosnice ISA brown, Hisex and Moravia BSL, byl sledován vliv genotypu na kvalitu vajec. Do konvenčních klecí (550 cm2 na nosnici) bylo ustájeno 108 nosnic ISA brown, 45 nosnic Hisex brown a 45 nosnic Moravia BSL. Krmná směs N1(16,4% N-látek, 11,6 MJ ME) byla zkrmována mezi 20. a 40. týdnem věku a krmnou směsí N2 (14,9% N-látek, 11,6 MJ ME) od 40 do 60 týdne. Krmivo a voda byly podávány ad libitum. Vejce byla sbírána každých 28 dnů, po dva dny 30 vajec od každého genotypu (celkem 1890 vajec). Nejtěžší vejce byla od nosnic ISA brown (63,5g). Vliv genotypu průkazně ovlivnil charakteristiky žloutku, bílku a skořápky. Nejvíce byly ovlivněny ukazatele bílku, podíl a Haugovy jednotky, u genotypu Hisex brown (P≤0,001). Bylo prokázáno signifikantní zlepšení kvality vaječné skořápky u genotypu Hisex brown. Dle výsledků zjištěných v exprimentu je Hisex brown vhodný pro produkci vajec.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník z konference: Current problems of breeding, health, growth and production of poultry 2007
ISBN
80-85645-57-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
0-0
Publisher name
JČU České Budějovice
Place of publication
JČU České Budějovice
Event location
JČU České Budějovice
Event date
Feb 14, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—