Evaluation of citric acid content and somatic cell count in Holstein dairy cows in early lactation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52211" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52211 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení obsahu kyseliny citronové a počtu somatických buněk v mléce dojnic holštýnského skotu na začátku laktace
Original language description
Cílem studie bylo statistické hodnocení vývoje obsahu kyseliny citronové (KC) a počtu somatických buněk (SC) v mléce 27 dojnic holštýnského plemene během prvních čtyř měsíců laktace. Pro hodnocení byl použit model s efekty obsahu mléčných složek, tělesnékondice (BCS), pořadí laktace, mléčné užitkovosti ve dnech odběru mléka, regrese na dny laktace, kvadratické regrese na dny laktace a obsahu druhé závisle proměnné, tedy obsahu KC nebo SC v mléce. Jako základní modelovací program a metoda byl použit program SAS 9.1. a metoda NPAR1WAY. V mléce dojnic, které obsahovalo vyšší obsah tuku (T), byl také nižší obsah KC. Tato skutečnost dokumentuje tendenci k negativní energetické bilanci (NEB). Krávy, které měly v mléce vyšší obsah T a laktózy (L), měly současně nižší hodnotu skóre somatických buněk (SCS). Přesto mezi obsahem KC a SCS nebyl nalezen průkazný vztah.
Czech name
Hodnocení obsahu kyseliny citronové a počtu somatických buněk v mléce dojnic holštýnského skotu na začátku laktace
Czech description
Cílem studie bylo statistické hodnocení vývoje obsahu kyseliny citronové (KC) a počtu somatických buněk (SC) v mléce 27 dojnic holštýnského plemene během prvních čtyř měsíců laktace. Pro hodnocení byl použit model s efekty obsahu mléčných složek, tělesnékondice (BCS), pořadí laktace, mléčné užitkovosti ve dnech odběru mléka, regrese na dny laktace, kvadratické regrese na dny laktace a obsahu druhé závisle proměnné, tedy obsahu KC nebo SC v mléce. Jako základní modelovací program a metoda byl použit program SAS 9.1. a metoda NPAR1WAY. V mléce dojnic, které obsahovalo vyšší obsah tuku (T), byl také nižší obsah KC. Tato skutečnost dokumentuje tendenci k negativní energetické bilanci (NEB). Krávy, které měly v mléce vyšší obsah T a laktózy (L), měly současně nižší hodnotu skóre somatických buněk (SCS). Přesto mezi obsahem KC a SCS nebyl nalezen průkazný vztah.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH91270" target="_blank" >QH91270: Utilization of genetic and non-genetic factors for increasing of performance of dairy cattle in Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu - Acta taurologica
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
195
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
3-11
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—