Effect of autumn tillage on soil compaction in the beginning of sugar beet vegetation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68701" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68701 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv podzimního zpracování půdy na zhutnění půdy v počátcích vegetace cukrové řepy
Original language description
V letech 2012?2015 jsme sledovali zhutnění půdy po rozdílném podzimním zpracování půdy hlubokou orbou (25?30 cm), hlubokým kypřením (25?30 cm) a mělkým kypřením (10 cm) půdy. Zhutnění půdy v době tvorby děložních listů i v době plečkování (rostliny 6?12pravých listů) cukrové řepy bylo především ovlivněno vlastnostmi půdy na daném půdním bloku. V průměru sledovaných let oba termíny měření vykazovaly velmi podobné tendence zhutnění. Větší zhutnění bylo na půdě mělce kypřené (7?10 cm). Zhutnění měřené napůdě zpracované hlubokou orbou nebo srovnatelně hlubokým kypřením bylo velmi podobné. V hloubce 25?30 cm bylo většinou menší zhutnění na půdě po orbě. Ve vrstvě půdy do 15?20 cm naopak byla půda méně zhutnělá po hlubokém kypření. V průměru tří let (2012?2014) výnos bílého cukru na variantě hluboce kypřené dosáhl 108 % průměru pokusů a na variantě s hlubokou orbou 105,2 % průměrného výnosu v pokusu (15,6 t.ha?1). Výrazný pokles výnosu bílého cukru byl zjištěn na variantě s mělkým kypřením
Czech name
Vliv podzimního zpracování půdy na zhutnění půdy v počátcích vegetace cukrové řepy
Czech description
V letech 2012?2015 jsme sledovali zhutnění půdy po rozdílném podzimním zpracování půdy hlubokou orbou (25?30 cm), hlubokým kypřením (25?30 cm) a mělkým kypřením (10 cm) půdy. Zhutnění půdy v době tvorby děložních listů i v době plečkování (rostliny 6?12pravých listů) cukrové řepy bylo především ovlivněno vlastnostmi půdy na daném půdním bloku. V průměru sledovaných let oba termíny měření vykazovaly velmi podobné tendence zhutnění. Větší zhutnění bylo na půdě mělce kypřené (7?10 cm). Zhutnění měřené napůdě zpracované hlubokou orbou nebo srovnatelně hlubokým kypřením bylo velmi podobné. V hloubce 25?30 cm bylo většinou menší zhutnění na půdě po orbě. Ve vrstvě půdy do 15?20 cm naopak byla půda méně zhutnělá po hlubokém kypření. V průměru tří let (2012?2014) výnos bílého cukru na variantě hluboce kypřené dosáhl 108 % průměru pokusů a na variantě s hlubokou orbou 105,2 % průměrného výnosu v pokusu (15,6 t.ha?1). Výrazný pokles výnosu bílého cukru byl zjištěn na variantě s mělkým kypřením
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
131
Issue of the periodical within the volume
9-10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
272-278
UT code for WoS article
000363249900004
EID of the result in the Scopus database
—