All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of resistance of breeding materials and other gene sources to Fusarium oxysporum f. Sp. conglutinans

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A78171" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:78171 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027006:_____/18:00004899

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vyhodnocení odolnosti šlechtitelských materiálů a dalších genových zdrojů vůči Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans

  • Original language description

    Předkládaná metodika v úvodní části popisuje biologii fytopatogenní houby Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans (Foc), symptomy napadení na hostitelské rostlině, cesty, kterými patogen infikuje rostlinu, faktory ovlivňující jeho rozvoj, genetickou podmíněnost odolnosti k Foc a antagonistické organismy, které omezují růst této fytopatogenní houby. Součástí metodiky je popis kultivace a přípravy inokula Foc, příprava rostlinného materiálu pro infekční pokusy, postupy inokulace rostlin, hodnocení vizuálních symptomů napadení Foc na rostlinách a metodiku miskových pokusů pro hodnocení antagonismu vybraných hub a bakterií k Foc. V metodice jsou sumarizovány výsledky hodnocení odolnosti vybraného sortimentu odrůd, novošlechtění a šlechtitelských linií firmy Moravoseed, a.s., dále vliv pH, teploty a půdních vlastností na rozvoj fusariového vadnutí. Součástí metodiky jsou také výsledky hodnocení antagonistického vlivu vybraných hub a bakterií vůči Foc.

  • Czech name

    Vyhodnocení odolnosti šlechtitelských materiálů a dalších genových zdrojů vůči Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans

  • Czech description

    Předkládaná metodika v úvodní části popisuje biologii fytopatogenní houby Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans (Foc), symptomy napadení na hostitelské rostlině, cesty, kterými patogen infikuje rostlinu, faktory ovlivňující jeho rozvoj, genetickou podmíněnost odolnosti k Foc a antagonistické organismy, které omezují růst této fytopatogenní houby. Součástí metodiky je popis kultivace a přípravy inokula Foc, příprava rostlinného materiálu pro infekční pokusy, postupy inokulace rostlin, hodnocení vizuálních symptomů napadení Foc na rostlinách a metodiku miskových pokusů pro hodnocení antagonismu vybraných hub a bakterií k Foc. V metodice jsou sumarizovány výsledky hodnocení odolnosti vybraného sortimentu odrůd, novošlechtění a šlechtitelských linií firmy Moravoseed, a.s., dále vliv pH, teploty a půdních vlastností na rozvoj fusariového vadnutí. Součástí metodiky jsou také výsledky hodnocení antagonistického vlivu vybraných hub a bakterií vůči Foc.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40105 - Horticulture, viticulture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510088" target="_blank" >QJ1510088: The use of modern biotechnology techniques to improve the quality of vegetables production of the genus Brassica L. species across the vertical from breeding, through cultivation to product storage.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    NAZV QJ1510088

  • Regulation ID

  • Technical parameters

    MORAVOSEED CZ as. IČO 24685381

  • Economical parameters

    Uplatněním certifikované metodiky lze očekávat několik ekonomických přínosů. Výběrem vhodného sortimentu odolnějších odrůd, optimalizací pěstebních podmínek (pH, částečně i teplota) a vyšším podílem antagonistických organismů uplatňovaných v zelinářské praxi může vést k omezení sklizňových ztrát zelí hlávkového vlivem fuzariového vadnutí. Vzhledem k tomu, že tato choroba bude do budoucna nabývat více na významu, lze očekávat omezení sklizňových ztrát v rozmezí 5 - 8 %. Při roční produkci zelí hlávkového na 57 145 tun, při ceně produkce 5082,- Kč/1t se jedná o potenciální roční úsporu 8,7 – 12,2 mil Kč. Lze rovněž očekávat zvýšený zájem pěstitelů mj. v integrovaném a ekologickém systému produkce o tyto odrůdy nejen u domácích, ale i zahraničních odběratelů, což povede ke zvýšení prodeje osiva s deklarovanou vyšší odolností k Foc v řádech mil. Kč.

  • Certification body designation

    Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů