How genotype influences the egg quality in the second half of laying cycle?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83727" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83727 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://jcea.agr.hr/en/issues/article/2683" target="_blank" >https://jcea.agr.hr/en/issues/article/2683</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5513/JCEA01/21.2.2683" target="_blank" >10.5513/JCEA01/21.2.2683</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jak genotyp ovlivňuje kvalitu vajec ve druhé polovině snáškového cyklu?
Original language description
Cílem této studie bylo stanovit a porovnat vybrané fyzikální vlastnosti vajec od dvou genotypů hnědovaječných nosnic ve druhé polovině snáškového cyklu (od 46 do 74 týdnů věku). V této studii byli použiti komerční hybridi Hisex Brown a Lohmann Brown Classic. Oba genotypy byly ustájeny v obohacených klecích. Bylo hodnoceno 1920 vajec. Signifikantní vliv genotypu byl zjištěn ve všech hodnocených parametrech kromě podílu skořápky a reflektivity skořápky. Výsledky ukazují, že vejce od slepic Lohmann Brown Classic měla vyšší kvalitu ve většině hodnocených parametrů. Lepší hodnoty byly zjištěny u hlavních parametrů technologické hodnoty vajec, jako jsou hmotnost vejce (o 1,45 g, P 0,0001), pevnost skořápky (o 2,48 N/cm2, P 0,0005) a Haughovy jednotky (o 3,27, P 0,0001). Signifikantní vliv věku byl stanoven u všech vybraných kvalitativních parametrů vejce. Hmotnost vajec se s věkem zvyšovala, zatímco se snižovaly hodnoty ostatních parametrů, jako jsou index tvaru vejce, bílku a žloutku, Haughovy jednotky a
Czech name
Jak genotyp ovlivňuje kvalitu vajec ve druhé polovině snáškového cyklu?
Czech description
Cílem této studie bylo stanovit a porovnat vybrané fyzikální vlastnosti vajec od dvou genotypů hnědovaječných nosnic ve druhé polovině snáškového cyklu (od 46 do 74 týdnů věku). V této studii byli použiti komerční hybridi Hisex Brown a Lohmann Brown Classic. Oba genotypy byly ustájeny v obohacených klecích. Bylo hodnoceno 1920 vajec. Signifikantní vliv genotypu byl zjištěn ve všech hodnocených parametrech kromě podílu skořápky a reflektivity skořápky. Výsledky ukazují, že vejce od slepic Lohmann Brown Classic měla vyšší kvalitu ve většině hodnocených parametrů. Lepší hodnoty byly zjištěny u hlavních parametrů technologické hodnoty vajec, jako jsou hmotnost vejce (o 1,45 g, P 0,0001), pevnost skořápky (o 2,48 N/cm2, P 0,0005) a Haughovy jednotky (o 3,27, P 0,0001). Signifikantní vliv věku byl stanoven u všech vybraných kvalitativních parametrů vejce. Hmotnost vajec se s věkem zvyšovala, zatímco se snižovaly hodnoty ostatních parametrů, jako jsou index tvaru vejce, bílku a žloutku, Haughovy jednotky a
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Central European Agriculture
ISSN
1332-9049
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
HR - CROATIA
Number of pages
7
Pages from-to
215-221
UT code for WoS article
000541134400004
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85090715070