Intensification of ecological production of legumes through biological means with the aim of improving their health status. Periodical report of project NAZV MZe QK22010255 in 2022
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A92473" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:92473 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu. Periodická zpráva grantu NAZV MZe QK22010255 za rok 2022
Original language description
V průběhu roku 2022 probíhaly na třech řešitelských pracovištích (JU Č. Budějovice, ČZU Praha, fy Hodan Soběkury) polní pokusy s hrachem setým a sójou luštinatou. V rámci těchto pokusů byl hodnocen vliv ošetření osiva leguminóz vybranými kmeny bakterií mléčného kvašení (ze sbírek VÚ mlékárenského Tábor) a hub (JU Č. Budějovice) na vzcházivost porostu, růst a vývoj kořenů a nadzemní biomasy, zdravotní stav a výsledný výnos a kvalitu produkce. Kromě variant s ošetřením osiva byly využity i varianty s ošetřením rostlin leguminóz v průběhu vegetace a varianty zahrnující oba způsoby ošetření. Součástí pokusů byly též odběry a hodnocení půdních vzorků a hodnocení přítomnosti použitých bakterií a hub na kořenech a rostlinách.
Czech name
Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu. Periodická zpráva grantu NAZV MZe QK22010255 za rok 2022
Czech description
V průběhu roku 2022 probíhaly na třech řešitelských pracovištích (JU Č. Budějovice, ČZU Praha, fy Hodan Soběkury) polní pokusy s hrachem setým a sójou luštinatou. V rámci těchto pokusů byl hodnocen vliv ošetření osiva leguminóz vybranými kmeny bakterií mléčného kvašení (ze sbírek VÚ mlékárenského Tábor) a hub (JU Č. Budějovice) na vzcházivost porostu, růst a vývoj kořenů a nadzemní biomasy, zdravotní stav a výsledný výnos a kvalitu produkce. Kromě variant s ošetřením osiva byly využity i varianty s ošetřením rostlin leguminóz v průběhu vegetace a varianty zahrnující oba způsoby ošetření. Součástí pokusů byly též odběry a hodnocení půdních vzorků a hodnocení přítomnosti použitých bakterií a hub na kořenech a rostlinách.
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010255" target="_blank" >QK22010255: Intensification of legumes production in organic farming by biological treatment with the aim of improvement of plant health status</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
50
Place of publication
České Budějovice
Publisher/client name
NAZV MZe
Version
—