All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of temperature on the nutritional quality and growth parameters of yellow mealworm larvae (Tenebrio molitor L.)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95112" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95112 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/index.html" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/index.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv teploty na nutriční hodnotu potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)

  • Original language description

    Entomofágie neboli konzumace jedlého hmyzu, je v současnosti velmi častým tématem k diskuzi a jedlý hmyz je považován za potravinu budoucnosti. Navíc se jedná se o potravinu nového typu, která má nejen ekonomické a enviromentální výhody, ale také se jedná o potravinu s vysokou výživovou hodnotou a kvalitním nutričním složením. Cílem této studie bylo otestovat vliv teploty chovu na nutriční hodnotu larev Tenebrio molitor L. a tak optimalizovat podmínky chovu dle záměru chovatele. U larev moučných červů chovaných při třech různých teplotách, konkrétně 22, 25 a 28 °C, byl gravimetricky analyzován obsah sušiny a popela, obsah lipidů Soxhletovou extrakcí, obsah bílkovin Kjeldahlovou metodou a také kvalita bílkovin pomocí analyzátoru aminokyselin. Byla také stanovena délka těla hmyzu a tělesná hmotnost. V závislosti na teplotě byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p <0,05) v tělesné hmotnosti a délce, obsahu sušiny a popelovin, lipidů a bílkovin v sušině. Hmotnost těla byla nejvyšší při teplotě 28 °C, délka při 25 °C, obsah tuku při 28 °C a obsah bílkovin při nejnižší analyzované teplotě 22 °C. Obsah zanalyzovaných aminokyselin nebyl mezi teplotami statisticky porovnáván a byly stanoveny pouze při 22 °C. Předpokládáme však, že kvalita bílkovin se v důsledku teploty nemění. Z dosažených výsledků lze tvrdit, že nutriční parametry (obsah bílkovin a lipidů, sušiny a popela) moučných červů byly ovlivněny teplotou chovu. Tyto informace mohou chovatelé jedlého hmyzu využít pro stanovení optimální teploty chovu za účelem následného využití hmyzu.

  • Czech name

    Vliv teploty na nutriční hodnotu potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)

  • Czech description

    Entomofágie neboli konzumace jedlého hmyzu, je v současnosti velmi častým tématem k diskuzi a jedlý hmyz je považován za potravinu budoucnosti. Navíc se jedná se o potravinu nového typu, která má nejen ekonomické a enviromentální výhody, ale také se jedná o potravinu s vysokou výživovou hodnotou a kvalitním nutričním složením. Cílem této studie bylo otestovat vliv teploty chovu na nutriční hodnotu larev Tenebrio molitor L. a tak optimalizovat podmínky chovu dle záměru chovatele. U larev moučných červů chovaných při třech různých teplotách, konkrétně 22, 25 a 28 °C, byl gravimetricky analyzován obsah sušiny a popela, obsah lipidů Soxhletovou extrakcí, obsah bílkovin Kjeldahlovou metodou a také kvalita bílkovin pomocí analyzátoru aminokyselin. Byla také stanovena délka těla hmyzu a tělesná hmotnost. V závislosti na teplotě byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p <0,05) v tělesné hmotnosti a délce, obsahu sušiny a popelovin, lipidů a bílkovin v sušině. Hmotnost těla byla nejvyšší při teplotě 28 °C, délka při 25 °C, obsah tuku při 28 °C a obsah bílkovin při nejnižší analyzované teplotě 22 °C. Obsah zanalyzovaných aminokyselin nebyl mezi teplotami statisticky porovnáván a byly stanoveny pouze při 22 °C. Předpokládáme však, že kvalita bílkovin se v důsledku teploty nemění. Z dosažených výsledků lze tvrdit, že nutriční parametry (obsah bílkovin a lipidů, sušiny a popela) moučných červů byly ovlivněny teplotou chovu. Tyto informace mohou chovatelé jedlého hmyzu využít pro stanovení optimální teploty chovu za účelem následného využití hmyzu.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů