The effect of temperature on the nutritional quality and growth parameters of yellow mealworm larvae (Tenebrio molitor L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95112" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95112 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/index.html" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/index.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv teploty na nutriční hodnotu potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)
Original language description
Entomofágie neboli konzumace jedlého hmyzu, je v současnosti velmi častým tématem k diskuzi a jedlý hmyz je považován za potravinu budoucnosti. Navíc se jedná se o potravinu nového typu, která má nejen ekonomické a enviromentální výhody, ale také se jedná o potravinu s vysokou výživovou hodnotou a kvalitním nutričním složením. Cílem této studie bylo otestovat vliv teploty chovu na nutriční hodnotu larev Tenebrio molitor L. a tak optimalizovat podmínky chovu dle záměru chovatele. U larev moučných červů chovaných při třech různých teplotách, konkrétně 22, 25 a 28 °C, byl gravimetricky analyzován obsah sušiny a popela, obsah lipidů Soxhletovou extrakcí, obsah bílkovin Kjeldahlovou metodou a také kvalita bílkovin pomocí analyzátoru aminokyselin. Byla také stanovena délka těla hmyzu a tělesná hmotnost. V závislosti na teplotě byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p <0,05) v tělesné hmotnosti a délce, obsahu sušiny a popelovin, lipidů a bílkovin v sušině. Hmotnost těla byla nejvyšší při teplotě 28 °C, délka při 25 °C, obsah tuku při 28 °C a obsah bílkovin při nejnižší analyzované teplotě 22 °C. Obsah zanalyzovaných aminokyselin nebyl mezi teplotami statisticky porovnáván a byly stanoveny pouze při 22 °C. Předpokládáme však, že kvalita bílkovin se v důsledku teploty nemění. Z dosažených výsledků lze tvrdit, že nutriční parametry (obsah bílkovin a lipidů, sušiny a popela) moučných červů byly ovlivněny teplotou chovu. Tyto informace mohou chovatelé jedlého hmyzu využít pro stanovení optimální teploty chovu za účelem následného využití hmyzu.
Czech name
Vliv teploty na nutriční hodnotu potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)
Czech description
Entomofágie neboli konzumace jedlého hmyzu, je v současnosti velmi častým tématem k diskuzi a jedlý hmyz je považován za potravinu budoucnosti. Navíc se jedná se o potravinu nového typu, která má nejen ekonomické a enviromentální výhody, ale také se jedná o potravinu s vysokou výživovou hodnotou a kvalitním nutričním složením. Cílem této studie bylo otestovat vliv teploty chovu na nutriční hodnotu larev Tenebrio molitor L. a tak optimalizovat podmínky chovu dle záměru chovatele. U larev moučných červů chovaných při třech různých teplotách, konkrétně 22, 25 a 28 °C, byl gravimetricky analyzován obsah sušiny a popela, obsah lipidů Soxhletovou extrakcí, obsah bílkovin Kjeldahlovou metodou a také kvalita bílkovin pomocí analyzátoru aminokyselin. Byla také stanovena délka těla hmyzu a tělesná hmotnost. V závislosti na teplotě byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p <0,05) v tělesné hmotnosti a délce, obsahu sušiny a popelovin, lipidů a bílkovin v sušině. Hmotnost těla byla nejvyšší při teplotě 28 °C, délka při 25 °C, obsah tuku při 28 °C a obsah bílkovin při nejnižší analyzované teplotě 22 °C. Obsah zanalyzovaných aminokyselin nebyl mezi teplotami statisticky porovnáván a byly stanoveny pouze při 22 °C. Předpokládáme však, že kvalita bílkovin se v důsledku teploty nemění. Z dosažených výsledků lze tvrdit, že nutriční parametry (obsah bílkovin a lipidů, sušiny a popela) moučných červů byly ovlivněny teplotou chovu. Tyto informace mohou chovatelé jedlého hmyzu využít pro stanovení optimální teploty chovu za účelem následného využití hmyzu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů