Nutriční indexy pro hodnocení kvality lipidů
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A96459" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:96459 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://skvimp.cz/kongresy/xxxix-mezinarodni-kongres-skvimp-2023/" target="_blank" >https://skvimp.cz/kongresy/xxxix-mezinarodni-kongres-skvimp-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Nutriční indexy pro hodnocení kvality lipidů
Original language description
Mezi nejvíce používané nutriční indexy pro hodnocení kvality lipidů patří indexy atherogenicity (AI) a trombogenity (TI), které poskytují informace o pravděpodobnosti zvýšeného výskytu aterosklerózy, vzniku krevních sraženin, ateromů a tvorbě trombů. Kromě těchto indexů však existují i další indexy pro hodnocení kvality lipidů v různých typech tuků a olejů, jako jsou hypocholesterolemický-hypercholesterolemický poměr (HH), index podpory zdraví (HPI), index nenasycenosti (UI), index kvality rybích lipidů/lipidů v mase (FLQ), poměr linolenové kyseliny ku ?-linolenové kyselině (LA /ALA) a suma trans mastných kyselin (TFA).
Czech name
—
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů