All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

18th Symposium of the Society for Probiotics and Prebiotics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98561" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98561 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    18. Sympozium společnosti pro probiotika a prebiotika

  • Original language description

    Již 18. Sympozium pořádané Společností pro probiotika a prebiotika se konalo v úterý 16. května 2024 v aule České zemědělské univerzity v Praze Suchdole a přítomno bylo více než 150 účastníků. Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbes. Paní profesorka ve své přednášce, mimo jiné, poukázala na zajímavou možnost využití mořských řas jako zdroje prebiotik. Po fermentaci oligosacharidů řas střevní mikrobiotou dochází k uvolnění fukózy, což je jeden z hlavních monomerů oligosacharidů mateřského mléka. Právě fukóza může působit jako vhodný selektivní prebiotický substrát. Dalším klíčovým řečníkem byl držitel dvou ocenění Ceny Neuron za výzkum v oblasti biologie Mgr. Martin Schwarzer, Ph.D. z Laboratoře gnotobiologie, Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i., Nový Hrádek s přednáškou: Podávání bakterie Latiplantibacillus platarumWJL podporuje růst chronicky podvyživených mladých myší. V přednášce posluchače seznámil s tím, jak může specifický kmen Lactiplantibacillus plantarum (LpWJL) ovlivnit postnatální růst a zmírnit nepříznivé účinky chronické podvýživy bezmikrobních myší, pokud je o něj obohacen střevní mikrobiom. Suplementace definovaných postbiotik nebo probiotika v kombinaci s renutričními strategiemi by mohla zmírnit dlouhodobé následky podvýživy, která stále více postihuje děti mladší 5 let v zemích s nízkými a středními příjmy.

  • Czech name

    18. Sympozium společnosti pro probiotika a prebiotika

  • Czech description

    Již 18. Sympozium pořádané Společností pro probiotika a prebiotika se konalo v úterý 16. května 2024 v aule České zemědělské univerzity v Praze Suchdole a přítomno bylo více než 150 účastníků. Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbes. Paní profesorka ve své přednášce, mimo jiné, poukázala na zajímavou možnost využití mořských řas jako zdroje prebiotik. Po fermentaci oligosacharidů řas střevní mikrobiotou dochází k uvolnění fukózy, což je jeden z hlavních monomerů oligosacharidů mateřského mléka. Právě fukóza může působit jako vhodný selektivní prebiotický substrát. Dalším klíčovým řečníkem byl držitel dvou ocenění Ceny Neuron za výzkum v oblasti biologie Mgr. Martin Schwarzer, Ph.D. z Laboratoře gnotobiologie, Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i., Nový Hrádek s přednáškou: Podávání bakterie Latiplantibacillus platarumWJL podporuje růst chronicky podvyživených mladých myší. V přednášce posluchače seznámil s tím, jak může specifický kmen Lactiplantibacillus plantarum (LpWJL) ovlivnit postnatální růst a zmírnit nepříznivé účinky chronické podvýživy bezmikrobních myší, pokud je o něj obohacen střevní mikrobiom. Suplementace definovaných postbiotik nebo probiotika v kombinaci s renutričními strategiemi by mohla zmírnit dlouhodobé následky podvýživy, která stále více postihuje děti mladší 5 let v zemích s nízkými a středními příjmy.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

    1211-846X

  • Volume of the periodical

    3

  • Issue of the periodical within the volume

    2024

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    28

  • Pages from-to

    21-21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database