18th Symposium of the Society for Probiotics and Prebiotics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98561" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98561 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
18. Sympozium společnosti pro probiotika a prebiotika
Original language description
Již 18. Sympozium pořádané Společností pro probiotika a prebiotika se konalo v úterý 16. května 2024 v aule České zemědělské univerzity v Praze Suchdole a přítomno bylo více než 150 účastníků. Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbes. Paní profesorka ve své přednášce, mimo jiné, poukázala na zajímavou možnost využití mořských řas jako zdroje prebiotik. Po fermentaci oligosacharidů řas střevní mikrobiotou dochází k uvolnění fukózy, což je jeden z hlavních monomerů oligosacharidů mateřského mléka. Právě fukóza může působit jako vhodný selektivní prebiotický substrát. Dalším klíčovým řečníkem byl držitel dvou ocenění Ceny Neuron za výzkum v oblasti biologie Mgr. Martin Schwarzer, Ph.D. z Laboratoře gnotobiologie, Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i., Nový Hrádek s přednáškou: Podávání bakterie Latiplantibacillus platarumWJL podporuje růst chronicky podvyživených mladých myší. V přednášce posluchače seznámil s tím, jak může specifický kmen Lactiplantibacillus plantarum (LpWJL) ovlivnit postnatální růst a zmírnit nepříznivé účinky chronické podvýživy bezmikrobních myší, pokud je o něj obohacen střevní mikrobiom. Suplementace definovaných postbiotik nebo probiotika v kombinaci s renutričními strategiemi by mohla zmírnit dlouhodobé následky podvýživy, která stále více postihuje děti mladší 5 let v zemích s nízkými a středními příjmy.
Czech name
18. Sympozium společnosti pro probiotika a prebiotika
Czech description
Již 18. Sympozium pořádané Společností pro probiotika a prebiotika se konalo v úterý 16. května 2024 v aule České zemědělské univerzity v Praze Suchdole a přítomno bylo více než 150 účastníků. Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbes. Paní profesorka ve své přednášce, mimo jiné, poukázala na zajímavou možnost využití mořských řas jako zdroje prebiotik. Po fermentaci oligosacharidů řas střevní mikrobiotou dochází k uvolnění fukózy, což je jeden z hlavních monomerů oligosacharidů mateřského mléka. Právě fukóza může působit jako vhodný selektivní prebiotický substrát. Dalším klíčovým řečníkem byl držitel dvou ocenění Ceny Neuron za výzkum v oblasti biologie Mgr. Martin Schwarzer, Ph.D. z Laboratoře gnotobiologie, Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i., Nový Hrádek s přednáškou: Podávání bakterie Latiplantibacillus platarumWJL podporuje růst chronicky podvyživených mladých myší. V přednášce posluchače seznámil s tím, jak může specifický kmen Lactiplantibacillus plantarum (LpWJL) ovlivnit postnatální růst a zmírnit nepříznivé účinky chronické podvýživy bezmikrobních myší, pokud je o něj obohacen střevní mikrobiom. Suplementace definovaných postbiotik nebo probiotika v kombinaci s renutričními strategiemi by mohla zmírnit dlouhodobé následky podvýživy, která stále více postihuje děti mladší 5 let v zemích s nízkými a středními příjmy.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
1211-846X
Volume of the periodical
3
Issue of the periodical within the volume
2024
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
28
Pages from-to
21-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—