All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of insect meal on chicken meat quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98578" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98578 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/07/Vliv-hmyzi-moucky-na-kvalitu-masa-vykrmovanych-kurat_Chodova-Tumova_webove-stranky.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/07/Vliv-hmyzi-moucky-na-kvalitu-masa-vykrmovanych-kurat_Chodova-Tumova_webove-stranky.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv hmyzí moučky na kvalitu kuřecího masa

  • Original language description

    Rostoucí produkce drůbežího masa bude do budoucna vyžadovat alternativní a snadno dostupné zdroje proteinu jako náhradu za sójový extrahovaný šrot či rybí moučku. Nejvhodnější alternativou se zdá být hmyzí moučka, přičemž pro drůbež jsou nejvyužívanějšími a nejdostupnějšími druhy hmyzu moucha bráněnka (Hermetia illucens), potemník moučný (Tenebrio molitor) nebo moucha domácí (Musca domestica). Mnoho vědeckých publikací se zabývalo nutričním složením hmyzí moučky, kdy bylo zjištěno, že obsahuje dostatečné množství živin (především vysoce kvalitní protein v koncentraci 40 – 60 % a také tuk 30-35 % v sušině). Použití hmyzí moučky v krmné směsi může ovlivnit růst kuřat z důvodu vlivu na mikrobiotu a anatomii trávicího traktu. Na druhou stranu, vliv hmyzí moučky na samotný růst kuřat není jasný a záleží především na procentuálním nahrazení sójové moučky moučkou hmyzí. Z předběžné studie vyplývá, že zařazení plnotučné hmyzí moučky z larev mouchy bráněnky (Hermetia illucens) ve výši 3 % jako náhrady sójového extrahovaného šrotu nemělo průkazný vliv na užitkové vlastnosti vykrmovaných kuřat, podobně jako na jatečné charakteristiky. Z kvalitativních vlastností masa nebyl zjištěn vliv hmyzí moučky na většinou fyzikálních parametrů, kromě ztrát masové šťávy odkapem, kdy se u kuřat s hmyzí moučkou v krmivu zlepšila vaznost masa. Nutriční vlastnosti masa rovněž nebyly složením krmné směsi ovlivněny. Větší vliv byl zaznamenán u zastoupení mastných kyselin. Vyšší podíl nasycených mastných kyselin v moučce z larev bráněnky se negativně odrazil na jejich vyšším zastoupení v kuřecím mase na úkor polynenasycených mastných kyselin. Je třeba se tedy zabývat především použitým druhem hmyzu a také složením substrátu, na němž je chován, neboť tyto faktory mohou významně ovlivnit konečné zastoupení mastných kyselin v hmyzí moučce a tím i kvalitu masa.

  • Czech name

    Vliv hmyzí moučky na kvalitu kuřecího masa

  • Czech description

    Rostoucí produkce drůbežího masa bude do budoucna vyžadovat alternativní a snadno dostupné zdroje proteinu jako náhradu za sójový extrahovaný šrot či rybí moučku. Nejvhodnější alternativou se zdá být hmyzí moučka, přičemž pro drůbež jsou nejvyužívanějšími a nejdostupnějšími druhy hmyzu moucha bráněnka (Hermetia illucens), potemník moučný (Tenebrio molitor) nebo moucha domácí (Musca domestica). Mnoho vědeckých publikací se zabývalo nutričním složením hmyzí moučky, kdy bylo zjištěno, že obsahuje dostatečné množství živin (především vysoce kvalitní protein v koncentraci 40 – 60 % a také tuk 30-35 % v sušině). Použití hmyzí moučky v krmné směsi může ovlivnit růst kuřat z důvodu vlivu na mikrobiotu a anatomii trávicího traktu. Na druhou stranu, vliv hmyzí moučky na samotný růst kuřat není jasný a záleží především na procentuálním nahrazení sójové moučky moučkou hmyzí. Z předběžné studie vyplývá, že zařazení plnotučné hmyzí moučky z larev mouchy bráněnky (Hermetia illucens) ve výši 3 % jako náhrady sójového extrahovaného šrotu nemělo průkazný vliv na užitkové vlastnosti vykrmovaných kuřat, podobně jako na jatečné charakteristiky. Z kvalitativních vlastností masa nebyl zjištěn vliv hmyzí moučky na většinou fyzikálních parametrů, kromě ztrát masové šťávy odkapem, kdy se u kuřat s hmyzí moučkou v krmivu zlepšila vaznost masa. Nutriční vlastnosti masa rovněž nebyly složením krmné směsi ovlivněny. Větší vliv byl zaznamenán u zastoupení mastných kyselin. Vyšší podíl nasycených mastných kyselin v moučce z larev bráněnky se negativně odrazil na jejich vyšším zastoupení v kuřecím mase na úkor polynenasycených mastných kyselin. Je třeba se tedy zabývat především použitým druhem hmyzu a také složením substrátu, na němž je chován, neboť tyto faktory mohou významně ovlivnit konečné zastoupení mastných kyselin v hmyzí moučce a tím i kvalitu masa.

Classification

  • Type

    B - Specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Quality and safety meat of chicken fed with insect meal, limited feed intake and pasture</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

    978-80-7403-316-2

  • Number of pages

    31

  • Publisher name

    Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS book