Effect of insect meal on chicken meat quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98578" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98578 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/07/Vliv-hmyzi-moucky-na-kvalitu-masa-vykrmovanych-kurat_Chodova-Tumova_webove-stranky.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/07/Vliv-hmyzi-moucky-na-kvalitu-masa-vykrmovanych-kurat_Chodova-Tumova_webove-stranky.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv hmyzí moučky na kvalitu kuřecího masa
Original language description
Rostoucí produkce drůbežího masa bude do budoucna vyžadovat alternativní a snadno dostupné zdroje proteinu jako náhradu za sójový extrahovaný šrot či rybí moučku. Nejvhodnější alternativou se zdá být hmyzí moučka, přičemž pro drůbež jsou nejvyužívanějšími a nejdostupnějšími druhy hmyzu moucha bráněnka (Hermetia illucens), potemník moučný (Tenebrio molitor) nebo moucha domácí (Musca domestica). Mnoho vědeckých publikací se zabývalo nutričním složením hmyzí moučky, kdy bylo zjištěno, že obsahuje dostatečné množství živin (především vysoce kvalitní protein v koncentraci 40 – 60 % a také tuk 30-35 % v sušině). Použití hmyzí moučky v krmné směsi může ovlivnit růst kuřat z důvodu vlivu na mikrobiotu a anatomii trávicího traktu. Na druhou stranu, vliv hmyzí moučky na samotný růst kuřat není jasný a záleží především na procentuálním nahrazení sójové moučky moučkou hmyzí. Z předběžné studie vyplývá, že zařazení plnotučné hmyzí moučky z larev mouchy bráněnky (Hermetia illucens) ve výši 3 % jako náhrady sójového extrahovaného šrotu nemělo průkazný vliv na užitkové vlastnosti vykrmovaných kuřat, podobně jako na jatečné charakteristiky. Z kvalitativních vlastností masa nebyl zjištěn vliv hmyzí moučky na většinou fyzikálních parametrů, kromě ztrát masové šťávy odkapem, kdy se u kuřat s hmyzí moučkou v krmivu zlepšila vaznost masa. Nutriční vlastnosti masa rovněž nebyly složením krmné směsi ovlivněny. Větší vliv byl zaznamenán u zastoupení mastných kyselin. Vyšší podíl nasycených mastných kyselin v moučce z larev bráněnky se negativně odrazil na jejich vyšším zastoupení v kuřecím mase na úkor polynenasycených mastných kyselin. Je třeba se tedy zabývat především použitým druhem hmyzu a také složením substrátu, na němž je chován, neboť tyto faktory mohou významně ovlivnit konečné zastoupení mastných kyselin v hmyzí moučce a tím i kvalitu masa.
Czech name
Vliv hmyzí moučky na kvalitu kuřecího masa
Czech description
Rostoucí produkce drůbežího masa bude do budoucna vyžadovat alternativní a snadno dostupné zdroje proteinu jako náhradu za sójový extrahovaný šrot či rybí moučku. Nejvhodnější alternativou se zdá být hmyzí moučka, přičemž pro drůbež jsou nejvyužívanějšími a nejdostupnějšími druhy hmyzu moucha bráněnka (Hermetia illucens), potemník moučný (Tenebrio molitor) nebo moucha domácí (Musca domestica). Mnoho vědeckých publikací se zabývalo nutričním složením hmyzí moučky, kdy bylo zjištěno, že obsahuje dostatečné množství živin (především vysoce kvalitní protein v koncentraci 40 – 60 % a také tuk 30-35 % v sušině). Použití hmyzí moučky v krmné směsi může ovlivnit růst kuřat z důvodu vlivu na mikrobiotu a anatomii trávicího traktu. Na druhou stranu, vliv hmyzí moučky na samotný růst kuřat není jasný a záleží především na procentuálním nahrazení sójové moučky moučkou hmyzí. Z předběžné studie vyplývá, že zařazení plnotučné hmyzí moučky z larev mouchy bráněnky (Hermetia illucens) ve výši 3 % jako náhrady sójového extrahovaného šrotu nemělo průkazný vliv na užitkové vlastnosti vykrmovaných kuřat, podobně jako na jatečné charakteristiky. Z kvalitativních vlastností masa nebyl zjištěn vliv hmyzí moučky na většinou fyzikálních parametrů, kromě ztrát masové šťávy odkapem, kdy se u kuřat s hmyzí moučkou v krmivu zlepšila vaznost masa. Nutriční vlastnosti masa rovněž nebyly složením krmné směsi ovlivněny. Větší vliv byl zaznamenán u zastoupení mastných kyselin. Vyšší podíl nasycených mastných kyselin v moučce z larev bráněnky se negativně odrazil na jejich vyšším zastoupení v kuřecím mase na úkor polynenasycených mastných kyselin. Je třeba se tedy zabývat především použitým druhem hmyzu a také složením substrátu, na němž je chován, neboť tyto faktory mohou významně ovlivnit konečné zastoupení mastných kyselin v hmyzí moučce a tím i kvalitu masa.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Quality and safety meat of chicken fed with insect meal, limited feed intake and pasture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-7403-316-2
Number of pages
31
Publisher name
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Place of publication
Praha
UT code for WoS book
—