Use of BIA method for the estimation of beef carcass composition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F02%3A00004549" target="_blank" >RIV/60460709:41310/02:00004549 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bio-elektrická impedanční analýza (BIA) a její použití k určení kvality potravinářských surovin
Original language description
Referát popisuje charakter elektrických parametrů biologických buněk a tkání i možnosti jejich modelování. Biologickou tkáň o měrné vodivosti a permitivitě je možno modelovat paralelním RC obvodem. Je odvozeno náhradní schéma buňky i větších částí biologických tkání. Výhodnost použití a vlastnosti čtyř-elektrodové metody BIA je vysvětleno v základním teoretickém rozboru. Možnost použití bio-impedanční analýzy k odhadu jakosti jatečně upravených půlek skotu byla ověřena na experimentálním měření na 292 kusech skotu. Byly zjištěny významné korelace mezi zmasilostí a rezistancí (r = 0,86). Byla vypočtena regresní rovnice pro odhad zmasilosti, odvozená z rezistance, délky jatečně upraveného těla (JUT) a hmotnosti teplého JUT, jejíž kvalitu charakterizuje docílený koeficient determinace r2 = 0,88.
Czech name
Bio-elektrická impedanční analýza (BIA) a její použití k určení kvality potravinářských surovin
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JB - Sensors, detecting elements, measurement and regulation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Electrical properties of beef carcasses in relation to content and distribution of body fat</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - XXXIII Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-5-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
103-106
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2002
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—