All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of polyphenolic antioxidants in selected parts of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005825" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005825 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

  • Original language description

    Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], původní rostlina pocházející z And, pěstovaný pro své oddenkové hlízy a léčivé nálevy z listů, je velmi bohatý na fenolické sloučeniny se silnými antioxidačními účinky. Hlavními fenolickýmisložkami jsou chlorogenová, kávová a ferulová kyselina, které jsou v jakonu obsaženy jak ve formě svých esterů tak i jako volné. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým fenolickým reagens ve čtyřech částech rostliny:oddenkových hlízách, kaudexech, stoncích a listech. Nejbohatším zdrojem polyfenolických antioxidantů byly kaudexy (331 748 mg.kg-1 sušiny) a listy (69 728 mg.kg-1 sušiny). Orgány rostliny podle obsahu polyfenolických látek mohou být seřazeny v sestupném pořadí kaudexy > listy > stonky > oddenkové hlízy. Avšak při srovnání s hlízami brambor jsou jakonové hlízy 3 -10x bohatší na polyfenolické antioxidanty. Z těchto výsledků vyplývá, že jakonové hlízy jsou v lidské výživě bohatým zdrojem feno

  • Czech name

    Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

  • Czech description

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CC - Organic chemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    I. Mezinárodní seminář "Andské plodiny" v České republice.

  • ISBN

    80-213-1040-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    47-54

  • Publisher name

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    May 12, 2003

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article