Antioxidant activity of buckwheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A_____%2F02%3A00004363" target="_blank" >RIV/60460709:_____/02:00004363 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/02:00000070
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační aktivita pohanky
Original language description
Byly vyhodnoceny antioxidační aktivity semen a ostatních částí pohanky a srovnány s ostatními obilovinami. Antioxidační aktivita se zvyšovala v pořadí oves < ječmen < pohanka. Protekční faktory slámy z pohanky, slupek, semen, odslupkovaných semen dosahovaly hodnot 1,1; 1,5; 2,2; 2,6 a 4,1. Hodnoty protekčních faktorů se zvyšovaly s rostoucím množstvím listů. Byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi množstvím celkových polyfenolů a obsahem rutinu a hodnotami antioxidační aktivity. U testovaných vzorků pohanky však nebyla nalezena žádná takováto závislost mezi obsahem tokolů a antioxidační aktivitou. Kromě modelových vzorků byly také připraveny reálné vzorky sušenek s listy pohanky a stanovena jejich antioxidační aktivita. Protekční faktor se zvyšoval se zvyšujícím se podílem listů, hodnota pro přídavek 15 % listů se zvýšila na 1,6. Charakter potravinové matrice a oxidační difúze kyslíku pravděpodobně způsobily snížení protekčního faktoru ve srovnání s modelovým vzorkem.
Czech name
Antioxidační aktivita pohanky
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EP0960006255" target="_blank" >EP0960006255: Functional Food Development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty
ISBN
80-7194-451-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
197-202
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Sep 3, 2002
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—