Prediction of thermochemical properties of mixed oxides
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F04%3A00011542" target="_blank" >RIV/60461373:22310/04:00011542 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/04:00011140
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti odhadu termochemických vlastností směsných oxidů
Original language description
Jsou diskutovány možnosti odhadu molárních tepelných kapacit a standardních slučovacích entalpií směsných oxidů pomocí empirických metod. V případě tepelných kapacit poskytuje nejpřesnější výsledky příspěvková metoda Bermana a Browna, nejuniverzálnější použití pak nabízí Neumannovo-Koppovo pravidlo. Nejobecnější metodou pro odhad slučovacích tepel směsných oxidů je metoda Aronsonova vycházející z Paulingova vztahu mezi ?Hosl a rozdílem elektronegativit prvků ve sloučenině. Další v literatuře popsané metody jsou buď omezeny jen na určitou skupiny chemicky či strukturně příbuzných látek, nebo a priori poskytují nulovou hodnotu entalpie pro reakci tvorby směsného oxidu z oxidů binárních.
Czech name
Možnosti odhadu termochemických vlastností směsných oxidů
Czech description
Jsou diskutovány možnosti odhadu molárních tepelných kapacit a standardních slučovacích entalpií směsných oxidů pomocí empirických metod. V případě tepelných kapacit poskytuje nejpřesnější výsledky příspěvková metoda Bermana a Browna, nejuniverzálnější použití pak nabízí Neumannovo-Koppovo pravidlo. Nejobecnější metodou pro odhad slučovacích tepel směsných oxidů je metoda Aronsonova vycházející z Paulingova vztahu mezi ?Hosl a rozdílem elektronegativit prvků ve sloučenině. Další v literatuře popsané metody jsou buď omezeny jen na určitou skupiny chemicky či strukturně příbuzných látek, nebo a priori poskytují nulovou hodnotu entalpie pro reakci tvorby směsného oxidu z oxidů binárních.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BJ - Thermodynamics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků Kalorimetrického semináře 2004
ISBN
80-7042-990-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
5-8
Publisher name
Ostravská univerzita
Place of publication
Ostrava
Event location
Hotel Repiska, Demänovská dolina, Slovensko
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—