The Influence of Methods of Cochineal Precipitation on Properties of Carmine Lakes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F20%3A43920598" target="_blank" >RIV/60461373:22310/20:43920598 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://mck.technicalmuseum.cz/wp-content/uploads/2020/11/Martina-Bajeux-Kmonickova.pdf" target="_blank" >https://mck.technicalmuseum.cz/wp-content/uploads/2020/11/Martina-Bajeux-Kmonickova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv způsobu srážení košenily na vlastnosti karmínového laku
Original language description
Košenila – červec nopálový (Dactylopius coccus Costa) je druh hmyzu původem z Jižní a Střední Ameriky parazitující na kaktusech z rodu opuncii. Kvůli vysokému obsahu červeného antrachinonového barviva, hlavně kyseliny karmínové, se jeho použiti na barveni textilii i jako uměleckého materiálu rychle rozšířilo po dovezeni do Evropy v 16. století. Příspěvek představuje proces výroby červených organických laků, skládající se z extrakce barviva, sraženi na vybraném substrátu, usazovaní, schnuti a mletí. Historicky se pro přípravu karmínových laků používala mořidla jako hlinité nebo cíničité soli. V práci byla použita tato mořidla a odlišné způsoby přípravy košenilových laků. Pravě použité mořidlo a metoda sraženi ovlivňuji barevnost i jine vlastnosti výsledných laků. Pro sledovaní vlastností připravených laků byly v této studii hodnoceny různé mikroskopické charakteristiky a dále také možnosti použiti reflexní spektroskopie. Tyto informace jsou důležité jak v konzervátorské praxi, tak při průzkumu a pro správnou interpretaci uměleckých děl.
Czech name
Vliv způsobu srážení košenily na vlastnosti karmínového laku
Czech description
Košenila – červec nopálový (Dactylopius coccus Costa) je druh hmyzu původem z Jižní a Střední Ameriky parazitující na kaktusech z rodu opuncii. Kvůli vysokému obsahu červeného antrachinonového barviva, hlavně kyseliny karmínové, se jeho použiti na barveni textilii i jako uměleckého materiálu rychle rozšířilo po dovezeni do Evropy v 16. století. Příspěvek představuje proces výroby červených organických laků, skládající se z extrakce barviva, sraženi na vybraném substrátu, usazovaní, schnuti a mletí. Historicky se pro přípravu karmínových laků používala mořidla jako hlinité nebo cíničité soli. V práci byla použita tato mořidla a odlišné způsoby přípravy košenilových laků. Pravě použité mořidlo a metoda sraženi ovlivňuji barevnost i jine vlastnosti výsledných laků. Pro sledovaní vlastností připravených laků byly v této studii hodnoceny různé mikroskopické charakteristiky a dále také možnosti použiti reflexní spektroskopie. Tyto informace jsou důležité jak v konzervátorské praxi, tak při průzkumu a pro správnou interpretaci uměleckých děl.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
20506 - Coating and films
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Fórum pro konzervátory-restaurátory
ISSN
1805-0050
e-ISSN
—
Volume of the periodical
X
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
52-57
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—