Extracellular polymers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F05%3A00014223" target="_blank" >RIV/60461373:22320/05:00014223 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Extracelulární polymery
Original language description
Pro účinnou separaci aktivovaného kalu od vyčištěné odpadní vody je nezbytné formování aktivovaného kalu do dobře flokulujících a sedimentujících vloček, k čemuž dochází za optimálních kultivačních podmínek.Na tvorbě vloček se podílejí jak vločkotvorné tak i vláknité mikroorganismy. Vločkotvorné mikroorganismy produkují extracelulární polymery (ECP), které vytvářejí slizovou matrici, do níž jsou zachycovány vláknité mikroorganismy. Tím dojde k vytvoření základní kostry vločky, která opět obrůstá vločkotvornými mikroorganismy. ECP se tedy výrazně podílí na strukturní i funkční jednotě vloček a významně ovlivňují fyzikálně-chemické vlastnosti kalu. Jedná se o sloučeniny o vysoké molekulové hmotnosti, jejichž konkrétní složení se může lišit podle přítomných mikrobiálních druhů, v základních komponentech jsou však všechny ECP shodné. Hlavními složkami ECP jsou proteiny (P), huminové látky (HL), sacharidy (S) a DNA. Tato studie se zabývá vzájemným poměrem jednotlivých složek ECP u aktivovan
Czech name
Extracelulární polymery
Czech description
Pro účinnou separaci aktivovaného kalu od vyčištěné odpadní vody je nezbytné formování aktivovaného kalu do dobře flokulujících a sedimentujících vloček, k čemuž dochází za optimálních kultivačních podmínek.Na tvorbě vloček se podílejí jak vločkotvorné tak i vláknité mikroorganismy. Vločkotvorné mikroorganismy produkují extracelulární polymery (ECP), které vytvářejí slizovou matrici, do níž jsou zachycovány vláknité mikroorganismy. Tím dojde k vytvoření základní kostry vločky, která opět obrůstá vločkotvornými mikroorganismy. ECP se tedy výrazně podílí na strukturní i funkční jednotě vloček a významně ovlivňují fyzikálně-chemické vlastnosti kalu. Jedná se o sloučeniny o vysoké molekulové hmotnosti, jejichž konkrétní složení se může lišit podle přítomných mikrobiálních druhů, v základních komponentech jsou však všechny ECP shodné. Hlavními složkami ECP jsou proteiny (P), huminové látky (HL), sacharidy (S) a DNA. Tato studie se zabývá vzájemným poměrem jednotlivých složek ECP u aktivovan
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
DJ - Pollution and water control
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů