Determination of the basic characteristics of selected groups of sweetening agents
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F13%3A43895448" target="_blank" >RIV/60461373:22320/13:43895448 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení základních skupinových charakteristik vybraných sladivých látek
Original language description
Cílem práce je stanovení základních charakteristik sladivých látek. Pro stanovení charakteristik byly použity celkem čtyři stanovení: CHSK, TOC, TN a TNk. Všechna tato stanovení zahrnují široké spektrum sledovaných analytů a lze je tedy považovat za velmi dobrý náhled pro zjištění kvality či ověření chování dané látky při konkrétním stanovení. Pro účely této práce bylo využito celkem pěti sladivých látek, které byly vybrány na základě jejich výskytu v produktech potravinářského průmyslu či šlo o jinak zajímavé sladivé látky. Jedná se o tyto sladivé látky: sukralosa, acesulfam K, aspartam, neotam a neohesperidin DC. První tři jmenované sladivé látky jsou zcela běžně používány pro doslazování a ochucování potravin v rámci EU, poslední dvě námi vybrané sladivé látky jsou zvoleny díky své neobyčejné sladivosti, která je až o dva řády větší než u dříve jmenovaných. Tyto dvě sladivé látky se v současnosti běžně nepoužívají, a to především z důvodů jejich neschválení pro potravinářský průmysl
Czech name
Stanovení základních skupinových charakteristik vybraných sladivých látek
Czech description
Cílem práce je stanovení základních charakteristik sladivých látek. Pro stanovení charakteristik byly použity celkem čtyři stanovení: CHSK, TOC, TN a TNk. Všechna tato stanovení zahrnují široké spektrum sledovaných analytů a lze je tedy považovat za velmi dobrý náhled pro zjištění kvality či ověření chování dané látky při konkrétním stanovení. Pro účely této práce bylo využito celkem pěti sladivých látek, které byly vybrány na základě jejich výskytu v produktech potravinářského průmyslu či šlo o jinak zajímavé sladivé látky. Jedná se o tyto sladivé látky: sukralosa, acesulfam K, aspartam, neotam a neohesperidin DC. První tři jmenované sladivé látky jsou zcela běžně používány pro doslazování a ochucování potravin v rámci EU, poslední dvě námi vybrané sladivé látky jsou zvoleny díky své neobyčejné sladivosti, která je až o dva řády větší než u dříve jmenovaných. Tyto dvě sladivé látky se v současnosti běžně nepoužívají, a to především z důvodů jejich neschválení pro potravinářský průmysl
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
DJ - Pollution and water control
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hydroanalytika 2013
ISBN
978-80-904986-1-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
139-140
Publisher name
CSlab spol. s r.o
Place of publication
Praha
Event location
Hradec Králové
Event date
Sep 17, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—