Study on the storage-ability of sweet oils in the system of strategic reserves
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F23%3A43927722" target="_blank" >RIV/60461373:22320/23:43927722 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výzkum skladovatelnosti sladkých rop v systému SSHR
Original language description
Z hlediska udržení kvality je nutné pro dlouhodobé skladování vybírat takové typy rop, které podléhají za podmínek uskladnění co nejmenším kvalitativním změnám. Protože hlavní složky ropy tvoří relativně chemicky stabilní látky, změny v kvalitě ropy v průběhu skladování nastávají především díky fyzikálním procesům, jako je ztráta odparem rozpuštěných plynů a těkavých uhlovodíků, případně sedimentací nerozpuštěných podílů ropy doprovázenou tvorbou úsad na dně skladovacích zásobníků. Ztráty odparem jsou do značné míry eliminovány konstrukcí skladovacích nádrží, predikovány a sledovány. Problém spočívá ve vzniku úsad, obsahujících nerozpustné látky, vodu, ale především parafinické látky, které jsou cennou složkou původní ropy. Na rozdíl od ztrát ropy odparem není proces tvorby úsad podchycen standardními metodami pro predikci či sledování rozsahu. Absenci standardních metod hodnocení tvorby úsad je věnována experimentální část projektu s cílem hodnotit chování sladkých rop z pohledu tendence k tvorbě úsad při dlouhodobém skladování. Výzkum skladovatelnosti byl opřen především o metodiku modelového skladování rop v laboratorním systému simulujícím ve zmenšeném měřítku procesy probíhající v reálných zásobnících ropy, kterými jsou v podmínkách ČR kapacity centrálního tankoviště ropy (CTR) společnosti MERO ČR, a.s.
Czech name
Výzkum skladovatelnosti sladkých rop v systému SSHR
Czech description
Z hlediska udržení kvality je nutné pro dlouhodobé skladování vybírat takové typy rop, které podléhají za podmínek uskladnění co nejmenším kvalitativním změnám. Protože hlavní složky ropy tvoří relativně chemicky stabilní látky, změny v kvalitě ropy v průběhu skladování nastávají především díky fyzikálním procesům, jako je ztráta odparem rozpuštěných plynů a těkavých uhlovodíků, případně sedimentací nerozpuštěných podílů ropy doprovázenou tvorbou úsad na dně skladovacích zásobníků. Ztráty odparem jsou do značné míry eliminovány konstrukcí skladovacích nádrží, predikovány a sledovány. Problém spočívá ve vzniku úsad, obsahujících nerozpustné látky, vodu, ale především parafinické látky, které jsou cennou složkou původní ropy. Na rozdíl od ztrát ropy odparem není proces tvorby úsad podchycen standardními metodami pro predikci či sledování rozsahu. Absenci standardních metod hodnocení tvorby úsad je věnována experimentální část projektu s cílem hodnotit chování sladkých rop z pohledu tendence k tvorbě úsad při dlouhodobém skladování. Výzkum skladovatelnosti byl opřen především o metodiku modelového skladování rop v laboratorním systému simulujícím ve zmenšeném měřítku procesy probíhající v reálných zásobnících ropy, kterými jsou v podmínkách ČR kapacity centrálního tankoviště ropy (CTR) společnosti MERO ČR, a.s.
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
20704 - Energy and fuels
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TITSSSHR922" target="_blank" >TITSSSHR922: The shelf life of Sweet Crudes in the SSHR system and its evaluation</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
135
Place of publication
—
Publisher/client name
Technologická agentura ČR
Version
—