All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of membrane separation techniques in technology of saccharides

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008400" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008400 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník

  • Original language description

    Kromě vlastností cukerných šťáv po filtraci je důležité, vzhledem ke zpracovávaným objemům, sledovat rychlost (kinetiku) procesu. Kinetika procesu se vyjadřuje objemovým tokem permeátu vztaženým na plochu membrány (m3.h-1.m-2) a je ovlivňována jednak vlastnostmi membrány, tj. střední velikostí pórů, hustotou pórů (porozitou), teplotou a tlakem, a jednak fyzikálně-chemickými vlastnostmi filtrovaného média a v neposlední řadě i interakcemi filtrovaného média s membránou. Největším problémem při tlakovýchMSP je pokles toku permeátu v čase. Je způsoben koncentrační polarizací a hlavně zanášením pórů v membráně, tzv. fouling efektem. Pro jeho popis byla vytvořena celá řada matematických modelů výkonu a ověřuje se řada metod pro snížení tvorby polarizační vrstvy, ať už úpravou podmínek při filtraci (teplota, tlak), nebo promýváním membrány zpětným tokem permeátu

  • Czech name

    Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník

  • Czech description

Classification

  • Type

    A - Audiovisual production

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • Place of publication

    Praha

  • Publisher/client name

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Version

    80-902671-6-5

  • Carrier ID

    ISSN:80-902671-6-5