Application of membrane separation techniques in technology of saccharides
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008400" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008400 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník
Original language description
Kromě vlastností cukerných šťáv po filtraci je důležité, vzhledem ke zpracovávaným objemům, sledovat rychlost (kinetiku) procesu. Kinetika procesu se vyjadřuje objemovým tokem permeátu vztaženým na plochu membrány (m3.h-1.m-2) a je ovlivňována jednak vlastnostmi membrány, tj. střední velikostí pórů, hustotou pórů (porozitou), teplotou a tlakem, a jednak fyzikálně-chemickými vlastnostmi filtrovaného média a v neposlední řadě i interakcemi filtrovaného média s membránou. Největším problémem při tlakovýchMSP je pokles toku permeátu v čase. Je způsoben koncentrační polarizací a hlavně zanášením pórů v membráně, tzv. fouling efektem. Pro jeho popis byla vytvořena celá řada matematických modelů výkonu a ověřuje se řada metod pro snížení tvorby polarizační vrstvy, ať už úpravou podmínek při filtraci (teplota, tlak), nebo promýváním membrány zpětným tokem permeátu
Czech name
Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník
Czech description
—
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
80-902671-6-5
Place of publication
Praha
Publisher/client name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Version
80-902671-6-5
Carrier ID
ISSN:80-902671-6-5