Determination of resveratrol by capillary electrophoresis and comparison with HPLC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008450" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008450 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení resveratrolu ve víně kapilární elektroforézou a porovnání s HPLC metodou - sborník
Original language description
V současné době je ve světě zvýšený zájem o resveratrol, jemuž se přisuzuje řada pozitivních účinků pro zdraví populace. Chemicky jde o polyfenolickou látku (3,5,4'- trihydroxystilbene) vyskytující se jako cis- a trans- isomer, přičemž trans-isomer v přirozených vzorcích převládá. Resveratrolu se mimo jiné přisuzuje schopnost snižování rizika vzniku kardiovaskulárních nemocí při rozumné konzumaci červeného vína (tzv. francouzský paradox). Hladiny této látky se v červených vínech pohybují v jednotkách mg/l. Stanovení resveratrolu ve víně se běžně provádí metodou HPLC s elektrochemickou nebo UV detekcí. V této práci je popsána nově vyvinutá elektroforetická metoda stanovení cis- a trans-resveratrolu ve víně založená na on-line spojení kapilární isotachoforesy a kapilární zónové elektroforesy s UV detekcí. V příspěvku jsou prezentovány vybrané charakteristiky elektroforetické metody (přesnost, opakovatelnost, mez detekce a stanovitelnosti). Vyvinutá metoda byla ověřena na řadě reálných vz
Czech name
Stanovení resveratrolu ve víně kapilární elektroforézou a porovnání s HPLC metodou - sborník
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
365-368
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—