All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Endocrinological aspects of dietary habits

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012776" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012776 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Endocrinological aspects of dietary habits

  • Original language description

    Dietary habits reflect both the recent economic possibilities and the cultural history of individual human populations.They may influence endocrine systems and thus affect the health of the respective populations in several manners: (1) People consumingexclusively local products may lack certain micronutrients. This is important especially in areas with low levels of iodine and/or selenium in the environment. Thyroid gland insufficiency resulting from the iodine deficiency was widespread in many areasof Central Europe until the introduction of iodine supplementation in the second half of 20th century. Iodine deficiency is still a serious problem in many areas of Africa and Asia. (2) Numerous cultural plants contain compounds able to influence important metabolic pathways. Iodine deficiency is usually worsened by thyroidal peroxidase inhibitors, so-called goitrogens. Phenolic and terpenoid compounds may interfere in the metabolism of steroid hormones. Glycyrrhetinic acid from licorice

  • Czech name

    Endokrinologické aspekty dietních návyků

  • Czech description

    Stravovací zvyklosti jsou ovlivněny jak současnými ekonomickými možnostmi, tak historií dané společnosti. Řada potravin obsahuje látky, které významně zasahují do endokrinního systému, a jejich konzumace může ovlivnit zdravotní stav celých populací. Stravování založené na výhradně lokální produkci v řadě oblastí vede k nedostatku mikronutrientů. Z endokrinologického hlediska je významný zvláště nedostatek jodu a selenu v endemických oblastech. Ve střední Evropě byl tento problém do značné míry vyřešen ve druhé polovině 20.století suplementací jodu, mnohé oblasti Asie a Afriky však na obdobné akce dosud čekají. Kulturní plodiny obsahují látky, které ovlivňují významné metabolické dráhy:1. Jodový deficit bývá často prohlubován přítomností inhibitorů thyroidální peroxidasy (tzv. goitrogenů) v důležitých plodinách. Nejvýznamnějšími goitrogeny ve výživě Evropanů jsou glukosinoláty z brukvovitých rostlin (zelí, kapusta, květák aj.). Epidemiologie strumy v Africe a Asii je spojena s konzumací

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    Neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    22

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    29-38

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database