Endocrinological aspects of dietary habits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012776" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012776 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Endocrinological aspects of dietary habits
Original language description
Dietary habits reflect both the recent economic possibilities and the cultural history of individual human populations.They may influence endocrine systems and thus affect the health of the respective populations in several manners: (1) People consumingexclusively local products may lack certain micronutrients. This is important especially in areas with low levels of iodine and/or selenium in the environment. Thyroid gland insufficiency resulting from the iodine deficiency was widespread in many areasof Central Europe until the introduction of iodine supplementation in the second half of 20th century. Iodine deficiency is still a serious problem in many areas of Africa and Asia. (2) Numerous cultural plants contain compounds able to influence important metabolic pathways. Iodine deficiency is usually worsened by thyroidal peroxidase inhibitors, so-called goitrogens. Phenolic and terpenoid compounds may interfere in the metabolism of steroid hormones. Glycyrrhetinic acid from licorice
Czech name
Endokrinologické aspekty dietních návyků
Czech description
Stravovací zvyklosti jsou ovlivněny jak současnými ekonomickými možnostmi, tak historií dané společnosti. Řada potravin obsahuje látky, které významně zasahují do endokrinního systému, a jejich konzumace může ovlivnit zdravotní stav celých populací. Stravování založené na výhradně lokální produkci v řadě oblastí vede k nedostatku mikronutrientů. Z endokrinologického hlediska je významný zvláště nedostatek jodu a selenu v endemických oblastech. Ve střední Evropě byl tento problém do značné míry vyřešen ve druhé polovině 20.století suplementací jodu, mnohé oblasti Asie a Afriky však na obdobné akce dosud čekají. Kulturní plodiny obsahují látky, které ovlivňují významné metabolické dráhy:1. Jodový deficit bývá často prohlubován přítomností inhibitorů thyroidální peroxidasy (tzv. goitrogenů) v důležitých plodinách. Nejvýznamnějšími goitrogeny ve výživě Evropanů jsou glukosinoláty z brukvovitých rostlin (zelí, kapusta, květák aj.). Epidemiologie strumy v Africe a Asii je spojena s konzumací
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
22
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
29-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—