All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012796" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012796 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.

  • Original language description

    The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional propertiesof tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials produce

  • Czech name

    Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem

  • Czech description

    Byl studován vliv vysokého isostatického tlaku na vlastnosti polymerních obalových materiálů. Sedm jednovrstvných a sedm mnohavrstevných obalových fólií vhodných pro vysokotlaké ošetření potravin nebo běžně používaných jako vrstva v kontaku s potravinoubyly stlačovány při 600 MPa po dobu 60 minut. Přitom byl sledován účinek stlačování na následující funkční vlastnosti obalových materiálů: mechanické parametry (pevnost v tahu, stlačovatelnost), transparentnost (absorbance při 450 nm a 600 nm), propustnost pro vodní páru, celková migrace do simulantů tučných potravin (95 % ethanol, isooktan) a migrace simulantů (voda, olivový olej) potravin do testovaných fólií. Získané výsledky potvrdily v některých případech dosti významný vliv působení vysokého tlakuna funkční parametry testovaných obalových fólií (ztráta svařovatelnosti, migrační parametry atd.). Získané výsledky vyžadují další potvrzení zkouškami provedenými v užší spolupráci s výrobci obalových materiálů, které by umožnily lepší

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    61

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    545-549

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database