Red wine as resveratro protectiv system
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012877" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012877 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Red wine as resveratro protectiv system
Original language description
The study describes an isomerization of trans -resveratrol exposed to diffused daylight in dependence on temperature and character of liquid sample (type of solvent, wine #).These effects were investigated using the reverse-phase-HPLC method. Trans -resveratrol isoform was light sensitive and under daylight isomerized to cis-form very easily. The exposition of trans -resveratrol solution by higher temperatures did not induce isomerization reaction if that was kept in dark. The wines were analyzed immediately after opening (0 hour), and again after 48 hours and after 17 days. The concentration of resveratrol in tested red wines was stable at 4 °C, under room temperature the total amount of resveratrol in all cases increased.
Czech name
Červené víno jako protektivní systém resveratrolu
Czech description
Práce popisuje průběh izomerace trans-resveratrolu na denním rozptýleném světle v závislosti na teplotě a také charakteru vzorku (typ rozpouštědla, víno ...). Tento efent byl zkoumán pomocí HPLC s elektrochemickou detekcí. Trans-resveratol je velice citlivý na světlo a snadno přechází na cis-formu. Je-li roztok trans-resveratrolu umístěn v temnu, nedochází k izomeraci ani za zvýšené teploty. Vína byla analyzována ihned po otevření , po 48 h a 17 dnech. Koncentrace resveratrolu byla v červených vínech stabilní při 4°C, při pokojové teplotě došlo ke zvýšení obsahu resveratrolu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F99%2F1338" target="_blank" >GA525/99/1338: Resveratrol as biological active compound and its significance for human health</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
22
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
166-168
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—