Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mould Talaromyces avellaneus to the high pressure treatment in apple juice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012880" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012880 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mould Talaromyces avellaneus to the high pressure treatment in apple juice
Original language description
Thermoresistant moulds including Talaromyces avellaneus are frequent microbial contamination of fruit juices and purees, which are supposed as food products suitable for pressure pasteurisation. The effect of high pressure treatment on survival of vegetative cells and ascospores of T. avellaneus was studied. The vegetative cells T. avellaneus were very sensitive to high pressure, the sufficient pressure treatment for the reduction by six orders was 200 MPa at 17 C for 60 min or 300 MPa at 17 C for 5 min. In apple juice the ascospores of T. avellaneus were relatively resistant to the high pressure treatment, the treatment of 600 MPa at 17 or 25 C for 60 min reduced their concentration by two or three orders, respectively. Sufficient inactivation rate was obtained when the combination of pressurisation and gentle heating was used, the total reduction (by six orders) was reached at 600 MPa and 60 C after 60 min.
Czech name
Odolnost vegetativních buněk a ascospor teplotně resistentní plísně Talaromyces avellaneus k ošetření vysokým tlakem u jablečného džusu
Czech description
Termorezistentní plísně včetně Talaromyces avellaneus jsou častou kontaminací ovocných šťáv a pyré, které jsou uvažovány jako potenciální produkty pro zpracování vysokým tlakem. Byl studován vliv vysokého tlaku na přežívání vegetativních buněk a askospórT. avellaneus. Vegetativní buňky byly velmi citlivé na vysoký tlak, k redukci potu o 6 řádů došlo při použití tlaku 200 MPa při 127°C po dobu 60 minut, nebo při 300 MPa, 17°C za pět minut. Naopak askospory jsou relativně rezistentní,, ošetření 600 MPa př 17 nebo 25 °C po dobu 14 minut vedlo ke snížení počtu o 2 resp. 3 řády. Dostatečná inaktivace (redukce o 6 řádů) byla dosažena kombinací tlaku a teploty (600Mpa při 60°C).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
3
Pages from-to
541-543
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—