All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mould Talaromyces avellaneus to the high pressure treatment in apple juice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012880" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012880 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mould Talaromyces avellaneus to the high pressure treatment in apple juice

  • Original language description

    Thermoresistant moulds including Talaromyces avellaneus are frequent microbial contamination of fruit juices and purees, which are supposed as food products suitable for pressure pasteurisation. The effect of high pressure treatment on survival of vegetative cells and ascospores of T. avellaneus was studied. The vegetative cells T. avellaneus were very sensitive to high pressure, the sufficient pressure treatment for the reduction by six orders was 200 MPa at 17 C for 60 min or 300 MPa at 17 C for 5 min. In apple juice the ascospores of T. avellaneus were relatively resistant to the high pressure treatment, the treatment of 600 MPa at 17 or 25 C for 60 min reduced their concentration by two or three orders, respectively. Sufficient inactivation rate was obtained when the combination of pressurisation and gentle heating was used, the total reduction (by six orders) was reached at 600 MPa and 60 C after 60 min.

  • Czech name

    Odolnost vegetativních buněk a ascospor teplotně resistentní plísně Talaromyces avellaneus k ošetření vysokým tlakem u jablečného džusu

  • Czech description

    Termorezistentní plísně včetně Talaromyces avellaneus jsou častou kontaminací ovocných šťáv a pyré, které jsou uvažovány jako potenciální produkty pro zpracování vysokým tlakem. Byl studován vliv vysokého tlaku na přežívání vegetativních buněk a askospórT. avellaneus. Vegetativní buňky byly velmi citlivé na vysoký tlak, k redukci potu o 6 řádů došlo při použití tlaku 200 MPa při 127°C po dobu 60 minut, nebo při 300 MPa, 17°C za pět minut. Naopak askospory jsou relativně rezistentní,, ošetření 600 MPa př 17 nebo 25 °C po dobu 14 minut vedlo ke snížení počtu o 2 resp. 3 řády. Dostatečná inaktivace (redukce o 6 řádů) byla dosažena kombinací tlaku a teploty (600Mpa při 60°C).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    61

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    541-543

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database