All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013004" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013004 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures

  • Original language description

    N-Alkylamides of highly methylated (HM) lime peel pectin (type XSS, Danisco) were prepared using heterogeneous amino-de-alkoxylation (aminolysis) with five chosen n-alkylamines (n-butylamine, n-hexylamine, n-octylamine, n-dodecylamine and n-octadecylamine). The experiment was carried out in N,N-dimethylformamide at 50°C for 3-7 days. The diffusion reflection FT-IR spectra of the products indicate the presence of alkylamide substituents bound to pectin. The degrees of amidation (DA) of the derivatives were calculated based on Kjeldahl nitrogen. N-Alkylpectinamides of low (DA = 5-10 %) and high (DA = 15-40 %) substitution degrees were used in the in vitro experiments on digestion by pig colonic microflora cultures. Production of volatile fatty acids as well as fermentation gas was determined in these cultures. Highly methylated lime peel pectin that was used for syntheses of amidated derivatives served as control. It was found that the fermentation rate of low substituted derivatives was

  • Czech name

    Preparace a in vitro fermentace N-alkylamidovaných pektinů pomoci kultur střevné mikroflory prasat

  • Czech description

    N-alkylpektinamidy HM pektinu byli připravené pomoci aminolysy s 5 vybranými n-alkylaminy (n-butylamin, n-hexylamin, n-oktylamin, n-dodecylamin and n-oktadecylamin). Reakce byla provedena v prostředí N,N-dimethylformamidu při 50°C, 3-7 dnů. Čistota a stupeň amidace (DA) derivátů byli stanovené pomoci FT-IR spekter a Kjeldahl metodu. N-alkylpektinamidy s nízkou (DA = 5-10 %) a vysokou (DA = 15-40 %) substituci byli použité pro in vitro zkoušky fermentaci pomoci mikroflóry tračníku prasat. Produkce těkavých mastných kyselin a fermentačních plynů byla stanovena v těchto kulturách. Bylo objeveno že rychlost fermentaci nizkoamidovaných derivátů je podobna rychlosti fermentaci výchozího HM pektinu.Vysoká substituce však vedla k výraznému sníženi fermentačního procesu. Výtěžek této reakcí závisí na době reakce, teplotě a poměru činidel. Alkylamidace pektinů snižuji jeho dostupnost mikroorganismům střev, což je důležité pro aplikaci derivátů ve zdravotnictví.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    ED - Physiology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CUKRBLIK 2004

  • ISBN

    80-7080-536-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    33

  • Publisher name

    Česká chemická společnost

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article