Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013004" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013004 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Preparation and in vitro fermentation of N-alkylamidated pectins by pig colonic microflora cultures
Original language description
N-Alkylamides of highly methylated (HM) lime peel pectin (type XSS, Danisco) were prepared using heterogeneous amino-de-alkoxylation (aminolysis) with five chosen n-alkylamines (n-butylamine, n-hexylamine, n-octylamine, n-dodecylamine and n-octadecylamine). The experiment was carried out in N,N-dimethylformamide at 50°C for 3-7 days. The diffusion reflection FT-IR spectra of the products indicate the presence of alkylamide substituents bound to pectin. The degrees of amidation (DA) of the derivatives were calculated based on Kjeldahl nitrogen. N-Alkylpectinamides of low (DA = 5-10 %) and high (DA = 15-40 %) substitution degrees were used in the in vitro experiments on digestion by pig colonic microflora cultures. Production of volatile fatty acids as well as fermentation gas was determined in these cultures. Highly methylated lime peel pectin that was used for syntheses of amidated derivatives served as control. It was found that the fermentation rate of low substituted derivatives was
Czech name
Preparace a in vitro fermentace N-alkylamidovaných pektinů pomoci kultur střevné mikroflory prasat
Czech description
N-alkylpektinamidy HM pektinu byli připravené pomoci aminolysy s 5 vybranými n-alkylaminy (n-butylamin, n-hexylamin, n-oktylamin, n-dodecylamin and n-oktadecylamin). Reakce byla provedena v prostředí N,N-dimethylformamidu při 50°C, 3-7 dnů. Čistota a stupeň amidace (DA) derivátů byli stanovené pomoci FT-IR spekter a Kjeldahl metodu. N-alkylpektinamidy s nízkou (DA = 5-10 %) a vysokou (DA = 15-40 %) substituci byli použité pro in vitro zkoušky fermentaci pomoci mikroflóry tračníku prasat. Produkce těkavých mastných kyselin a fermentačních plynů byla stanovena v těchto kulturách. Bylo objeveno že rychlost fermentaci nizkoamidovaných derivátů je podobna rychlosti fermentaci výchozího HM pektinu.Vysoká substituce však vedla k výraznému sníženi fermentačního procesu. Výtěžek této reakcí závisí na době reakce, teplotě a poměru činidel. Alkylamidace pektinů snižuji jeho dostupnost mikroorganismům střev, což je důležité pro aplikaci derivátů ve zdravotnictví.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CUKRBLIK 2004
ISBN
80-7080-536-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
33
Publisher name
Česká chemická společnost
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—