Antibiotic residue analysis in food by LC-MS technique
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013121" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013121 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS
Original language description
V některých potravinových komoditách se mohou vyskytovat rezidua různých antibiotik, která jsou užívána při chovu hospodářských zvířat apod. K rizikovým látkám patří chloramfenikol, jehož používání je ve vyspělých zemích zakázáno s ohledem na možné poškození konzumentů, a proto nesmí být v potravinách detekován. Přesto není výjimkou jeho používání při chovu krevet na asijských farmách, a lze ho proto nalézt v importovaných výrobcích. Požadavky kladené na analytický postup z hlediska evropské legislativyindikují používání metod, které dosahují meze detekce na hladině desetin #g/kg a navíc poskytují možnost konfirmace nálezů - většinou pomocí hmotnostní spektrometrie. Další skupinou látek jsou sulfonamidy, jejichž rezidua se mohou vedle masných výrobkůvyskytovat např. ve včelích produktech. Hodnota maximálního reziduálního limitu je v tomto případě vyšší (100 #g/kg). Z tohoto důvodu lze pro rutinní kontrolu využít i konvenční techniky jako je HPLC-UV nebo HPLC-FLD, nicméně aplikace tec
Czech name
Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS
Czech description
V některých potravinových komoditách se mohou vyskytovat rezidua různých antibiotik, která jsou užívána při chovu hospodářských zvířat apod. K rizikovým látkám patří chloramfenikol, jehož používání je ve vyspělých zemích zakázáno s ohledem na možné poškození konzumentů, a proto nesmí být v potravinách detekován. Přesto není výjimkou jeho používání při chovu krevet na asijských farmách, a lze ho proto nalézt v importovaných výrobcích. Požadavky kladené na analytický postup z hlediska evropské legislativyindikují používání metod, které dosahují meze detekce na hladině desetin #g/kg a navíc poskytují možnost konfirmace nálezů - většinou pomocí hmotnostní spektrometrie. Další skupinou látek jsou sulfonamidy, jejichž rezidua se mohou vedle masných výrobkůvyskytovat např. ve včelích produktech. Hodnota maximálního reziduálního limitu je v tomto případě vyšší (100 #g/kg). Z tohoto důvodu lze pro rutinní kontrolu využít i konvenční techniky jako je HPLC-UV nebo HPLC-FLD, nicméně aplikace tec
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
336-338
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—