All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antibiotic residue analysis in food by LC-MS technique

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013121" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013121 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS

  • Original language description

    V některých potravinových komoditách se mohou vyskytovat rezidua různých antibiotik, která jsou užívána při chovu hospodářských zvířat apod. K rizikovým látkám patří chloramfenikol, jehož používání je ve vyspělých zemích zakázáno s ohledem na možné poškození konzumentů, a proto nesmí být v potravinách detekován. Přesto není výjimkou jeho používání při chovu krevet na asijských farmách, a lze ho proto nalézt v importovaných výrobcích. Požadavky kladené na analytický postup z hlediska evropské legislativyindikují používání metod, které dosahují meze detekce na hladině desetin #g/kg a navíc poskytují možnost konfirmace nálezů - většinou pomocí hmotnostní spektrometrie. Další skupinou látek jsou sulfonamidy, jejichž rezidua se mohou vedle masných výrobkůvyskytovat např. ve včelích produktech. Hodnota maximálního reziduálního limitu je v tomto případě vyšší (100 #g/kg). Z tohoto důvodu lze pro rutinní kontrolu využít i konvenční techniky jako je HPLC-UV nebo HPLC-FLD, nicméně aplikace tec

  • Czech name

    Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS

  • Czech description

    V některých potravinových komoditách se mohou vyskytovat rezidua různých antibiotik, která jsou užívána při chovu hospodářských zvířat apod. K rizikovým látkám patří chloramfenikol, jehož používání je ve vyspělých zemích zakázáno s ohledem na možné poškození konzumentů, a proto nesmí být v potravinách detekován. Přesto není výjimkou jeho používání při chovu krevet na asijských farmách, a lze ho proto nalézt v importovaných výrobcích. Požadavky kladené na analytický postup z hlediska evropské legislativyindikují používání metod, které dosahují meze detekce na hladině desetin #g/kg a navíc poskytují možnost konfirmace nálezů - většinou pomocí hmotnostní spektrometrie. Další skupinou látek jsou sulfonamidy, jejichž rezidua se mohou vedle masných výrobkůvyskytovat např. ve včelích produktech. Hodnota maximálního reziduálního limitu je v tomto případě vyšší (100 #g/kg). Z tohoto důvodu lze pro rutinní kontrolu využít i konvenční techniky jako je HPLC-UV nebo HPLC-FLD, nicméně aplikace tec

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    336-338

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article