Quality of organic and conventional grown potatoes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013136" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013136 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor
Original language description
Plocha ekologicky obhospodařované půdy je v současné době neustále rozšiřována. Ekologický způsob produkce s sebou přináší také nový pohled na kvalitu plodin. Jakost produktů pocházejících z ekologického zemědělství je chápána jako výsledek kvality celého zemědělského systému, zvýšená pozornost je věnována souvislostem mezi vyprodukovanými potravinami a jejich nutriční, hygienicko-toxikologickou, sensorickou i technologickou jakostí. Cílem realizovaných studií je posouzení kvality brambor z alternativních zemědělských systémů. Byly sledovány rozdíly ve vybraných ukazatelích kvality této plodiny. Podrobně byl sledován zejména obsah majoritních glykoalkaloidů solaninového komplexu (přirozeně toxické složky brambor), kyseliny chlorogenové (podílející se na barevných změnách bramborových produktů, vstupující do reakcí enzymového hnědnutí) a nově také volných aminokyselin, zvláště asparaginu (prekurzor akrylamidu).Ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou byl založen víceletý pokus (od roku 20
Czech name
Kvalita ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor
Czech description
Plocha ekologicky obhospodařované půdy je v současné době neustále rozšiřována. Ekologický způsob produkce s sebou přináší také nový pohled na kvalitu plodin. Jakost produktů pocházejících z ekologického zemědělství je chápána jako výsledek kvality celého zemědělského systému, zvýšená pozornost je věnována souvislostem mezi vyprodukovanými potravinami a jejich nutriční, hygienicko-toxikologickou, sensorickou i technologickou jakostí. Cílem realizovaných studií je posouzení kvality brambor z alternativních zemědělských systémů. Byly sledovány rozdíly ve vybraných ukazatelích kvality této plodiny. Podrobně byl sledován zejména obsah majoritních glykoalkaloidů solaninového komplexu (přirozeně toxické složky brambor), kyseliny chlorogenové (podílející se na barevných změnách bramborových produktů, vstupující do reakcí enzymového hnědnutí) a nově také volných aminokyselin, zvláště asparaginu (prekurzor akrylamidu).Ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou byl založen víceletý pokus (od roku 20
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - XXXV. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
207-300
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—