All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of non-starch polysaccharides and phenolic acids in barley and malt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015646" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015646 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech

  • Original language description

    "Obalové vrstvy zrna obsahují určité množství neškrobových polysacharidů, např. pektiny,hemicelulosy a pentosany, na jejichž postranní řetězce jsou v malém množství vázány esterovouvazbou fenolové kyseliny, které mají schopnost propojit jednotlivé řetězce polysacharidů, a tímzesíťovat jejich strukturu. To zapříčiňuje zgelovatění roztoku pentosanů, které může působit potížepři různých technologických procesech, např. při filtraci piva. Největší podíl navázanýchfenolových kyselin tvoří kyselina ferulová,která je široce používána v potravinářskéma kosmetickém průmyslu. Cílem této práce bylo nalezení optimálních podmínek pro izolování a stanovení fenolovýchkyselin, které jsou kovalentně vázané na pentosany v ječných zrnech a z nich vyrobených sladech.Zvolenou metodou pro kvantitativní analýzu fenolových kyselin byla metoda kapilární zónovéelektroforézy (CZE), která je dostatečně citlivá a umožňuje měření velké série vzorků."

  • Czech name

    Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech

  • Czech description

    "Obalové vrstvy zrna obsahují určité množství neškrobových polysacharidů, např. pektiny,hemicelulosy a pentosany, na jejichž postranní řetězce jsou v malém množství vázány esterovouvazbou fenolové kyseliny, které mají schopnost propojit jednotlivé řetězce polysacharidů, a tímzesíťovat jejich strukturu. To zapříčiňuje zgelovatění roztoku pentosanů, které může působit potížepři různých technologických procesech, např. při filtraci piva. Největší podíl navázanýchfenolových kyselin tvoří kyselina ferulová,která je široce používána v potravinářskéma kosmetickém průmyslu. Cílem této práce bylo nalezení optimálních podmínek pro izolování a stanovení fenolovýchkyselin, které jsou kovalentně vázané na pentosany v ječných zrnech a z nich vyrobených sladech.Zvolenou metodou pro kvantitativní analýzu fenolových kyselin byla metoda kapilární zónovéelektroforézy (CZE), která je dostatečně citlivá a umožňuje měření velké série vzorků."

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů