Determination of non-starch polysaccharides and phenolic acids in barley and malt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015646" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015646 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech
Original language description
"Obalové vrstvy zrna obsahují určité množství neškrobových polysacharidů, např. pektiny,hemicelulosy a pentosany, na jejichž postranní řetězce jsou v malém množství vázány esterovouvazbou fenolové kyseliny, které mají schopnost propojit jednotlivé řetězce polysacharidů, a tímzesíťovat jejich strukturu. To zapříčiňuje zgelovatění roztoku pentosanů, které může působit potížepři různých technologických procesech, např. při filtraci piva. Největší podíl navázanýchfenolových kyselin tvoří kyselina ferulová,která je široce používána v potravinářskéma kosmetickém průmyslu. Cílem této práce bylo nalezení optimálních podmínek pro izolování a stanovení fenolovýchkyselin, které jsou kovalentně vázané na pentosany v ječných zrnech a z nich vyrobených sladech.Zvolenou metodou pro kvantitativní analýzu fenolových kyselin byla metoda kapilární zónovéelektroforézy (CZE), která je dostatečně citlivá a umožňuje měření velké série vzorků."
Czech name
Stanovení neškrobových polysacharidů a fenolových kyselin v ječmenech a sladech
Czech description
"Obalové vrstvy zrna obsahují určité množství neškrobových polysacharidů, např. pektiny,hemicelulosy a pentosany, na jejichž postranní řetězce jsou v malém množství vázány esterovouvazbou fenolové kyseliny, které mají schopnost propojit jednotlivé řetězce polysacharidů, a tímzesíťovat jejich strukturu. To zapříčiňuje zgelovatění roztoku pentosanů, které může působit potížepři různých technologických procesech, např. při filtraci piva. Největší podíl navázanýchfenolových kyselin tvoří kyselina ferulová,která je široce používána v potravinářskéma kosmetickém průmyslu. Cílem této práce bylo nalezení optimálních podmínek pro izolování a stanovení fenolovýchkyselin, které jsou kovalentně vázané na pentosany v ječných zrnech a z nich vyrobených sladech.Zvolenou metodou pro kvantitativní analýzu fenolových kyselin byla metoda kapilární zónovéelektroforézy (CZE), která je dostatečně citlivá a umožňuje měření velké série vzorků."
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů