All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Long-Term Antimicrobial Efficiency of Glycolipids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015774 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Long-Term Antimicrobial Efficiency of Glycolipids

  • Original language description

    It was found out that the amount of undecanoylsucrose does not decrease within 15 days of the cultivation - when bacilli are inhibited then start to grow and finally grow. The presence of free undecanoic acid and sucrose was not found.These findings allow us to conclude that the re?established growth of Bacillus cereus is caused by the adaptation of the microorganism (or by obtained resistance) to the presence of the acylsucrose.

  • Czech name

    Dlouhodobá animikrobiální účinnost glykolipidů

  • Czech description

    V této práci byl použitý Gram-negativní sporulující druh Bacillus cereus DMF 2001 kultivován po dobu 15 dní v nutrient bujónu v přítomnosti undekanoylsacharosy v koncentraci 0,25 a 0,50 mg/ml. U kultury byl pravidelně vyhodnocován nárůst (spektrofotometricky) a stanovována koncentrace hlavních analytů (volná undekanová kyselina, undekanoylsacharosa sacharosa) pomocí HPLC.Bylo zjištěno, že množství undekanoylsacharosy neklesá během 15 dní kultivace, kdy dochází k obnovení inhibovaného růstu bacilů. Přítomnost undekanové kyseliny a sacharosy nebyla zjištěna.Naše zjištění nám dovolují usuzovat, že obnovený růst Bacillus cereus je zapříčiněn adaptací mikroorganismu (nebo též získáním rezistence) na přítomnost acylsacharos.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F03%2F0374" target="_blank" >GA525/03/0374: Antimicrobial Properties of the Fatty Acid Esters with Polyols</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů