Long-Term Antimicrobial Efficiency of Glycolipids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015774 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Long-Term Antimicrobial Efficiency of Glycolipids
Original language description
It was found out that the amount of undecanoylsucrose does not decrease within 15 days of the cultivation - when bacilli are inhibited then start to grow and finally grow. The presence of free undecanoic acid and sucrose was not found.These findings allow us to conclude that the re?established growth of Bacillus cereus is caused by the adaptation of the microorganism (or by obtained resistance) to the presence of the acylsucrose.
Czech name
Dlouhodobá animikrobiální účinnost glykolipidů
Czech description
V této práci byl použitý Gram-negativní sporulující druh Bacillus cereus DMF 2001 kultivován po dobu 15 dní v nutrient bujónu v přítomnosti undekanoylsacharosy v koncentraci 0,25 a 0,50 mg/ml. U kultury byl pravidelně vyhodnocován nárůst (spektrofotometricky) a stanovována koncentrace hlavních analytů (volná undekanová kyselina, undekanoylsacharosa sacharosa) pomocí HPLC.Bylo zjištěno, že množství undekanoylsacharosy neklesá během 15 dní kultivace, kdy dochází k obnovení inhibovaného růstu bacilů. Přítomnost undekanové kyseliny a sacharosy nebyla zjištěna.Naše zjištění nám dovolují usuzovat, že obnovený růst Bacillus cereus je zapříčiněn adaptací mikroorganismu (nebo též získáním rezistence) na přítomnost acylsacharos.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F03%2F0374" target="_blank" >GA525/03/0374: Antimicrobial Properties of the Fatty Acid Esters with Polyols</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů