All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of temperature on the antioxidant activity of tocopherols

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017802" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017802 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The effect of temperature on the antioxidant activity of tocopherols

  • Original language description

    The effect of temperature on the antioxidant activity of &#945;- and &#948;-tocopherol (at 100 mg/kg level) was studied in pork lard, using the Oxipres apparatus, in the temperature range from 80 to 150 &#186;C. The antioxidant activity of &#948;-tocopherol decreased with increasing working temperature in the whole temperature range studied. The activity of &#945; -tocopherol was practically constant in the temperature range from 80 to 110 &#186;C and decreased with increasing temperature at temperatures higher than 110 &#186;C. Both tocopherols were ineffective at 150 &#186;C (p < 0.05). Due to different temperature effects on the antioxidant activities of &#945;- and &#948;-tocopherol, the &#948;-tocopherol activity was approximately two times higherthan the &#945;-tocopherol activity at 80 &#186;C, but their activities were the same (p < 0.05) at 130 &#186;C.

  • Czech name

    Vliv teploty na antioxidační aktivitu tokoferolů

  • Czech description

    Vliv teploty na antioxidační aktivitu &#945;- a &#948;-tokoferolu ve vepřovém sádle (při přídavku tokoferolu v množství 100 mg/kg) byl studován za použití přístroje Oxipres v rozmezí teplot 80 až 150 &#186;C. Antioxidační aktivita &#948;-tokoferolu se snižovala se vzrůstající teplotou v celém studovaném teplotním intervalu, zatímco antioxidační &#945;-tokoferolu byla prakticky konstantní v rozmezí teplot 80 až 110 &#186;C a snižovala se se vzrůstající teplotou při teplotách vyšších než 110 &#186;C. Obatokoferoly nevykazovaly žádnou antioxidační aktivitu při teplotě 150 &#186;C (p < 0.05). V důsledku rozdílného vlitu teploty na antioxidační aktivitu &#945;- a &#948;-tocopherolu byla antioxidační aktivita &#948;-tokoferolu přibližně 2-krát vyšší než aktivita &#945;-tokoferolu při teplotě 80 &#186;C, avšak aktivity obou tokoferolů shodné (p < 0.05) při teplotě 130 &#186;C.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    European Journal of Lipid Science and Technology

  • ISSN

    1438-7697

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    108

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    DE - GERMANY

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    858-863

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database