Fish - potential dietary source of BFRs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017887 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ryby jako potencionální dietární zdroj bromovaných retardátorů hoření (BFR)
Original language description
Bromované retardátory hoření (BFR) představují rozmanitou skupinu organických sloučenin, které ve své struktuře obsahují jednu a více molekul bromu. Použití jednotlivých retardátorů hoření závisí na typu polymeru, použití produktu a jeho životnosti. Nejčastěji používanými BFR jsou různé polybromované difenylethery (PBDE), tetrabrombisfenol A (TBBPA) a hexabromcyklododekan (HBCD). PBDE a HBCD jsou používány jako aditivní retardátory hoření a jsou tedy náchylné k uvolňování z materiálu do životního prostředí a není tudíž překvapující, že jsou zastoupeny i ve tkáních živočichů včetně člověka. Stejně jako hladiny PCB, tak i nálezy BFR v tělech živých organismů, narůstají s každým stupněm potravního řetězce. K tomuto nárůstu přítomných kontaminantů docházív důsledku jejich absorbce organismem a akumulace v tukové tkáni. Ryby představují významný bioindikátor zátěže životního prostředí bromovanými retardátory hoření. Tyto kontaminanty se z odpadních vod dostávají zejména do vodního ekosysté
Czech name
Ryby jako potencionální dietární zdroj bromovaných retardátorů hoření (BFR)
Czech description
Bromované retardátory hoření (BFR) představují rozmanitou skupinu organických sloučenin, které ve své struktuře obsahují jednu a více molekul bromu. Použití jednotlivých retardátorů hoření závisí na typu polymeru, použití produktu a jeho životnosti. Nejčastěji používanými BFR jsou různé polybromované difenylethery (PBDE), tetrabrombisfenol A (TBBPA) a hexabromcyklododekan (HBCD). PBDE a HBCD jsou používány jako aditivní retardátory hoření a jsou tedy náchylné k uvolňování z materiálu do životního prostředí a není tudíž překvapující, že jsou zastoupeny i ve tkáních živočichů včetně člověka. Stejně jako hladiny PCB, tak i nálezy BFR v tělech živých organismů, narůstají s každým stupněm potravního řetězce. K tomuto nárůstu přítomných kontaminantů docházív důsledku jejich absorbce organismem a akumulace v tukové tkáni. Ryby představují významný bioindikátor zátěže životního prostředí bromovanými retardátory hoření. Tyto kontaminanty se z odpadních vod dostávají zejména do vodního ekosysté
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
225-228
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—