Thermal analysis of chitin-glucan complexes from mycelium Aspergillus niger
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017915" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017915 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium chitin-glukanového komplexu mycelia Aspergillus niger metodami termické analýzy
Original language description
Mycelium plísně Aspergillus niger je běžně používáno pro biotechnologickou výrobu kyseliny citrónové. Odpad mycelia je zajímavý jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů pro farmaceutický a potravinářský průmysl. Glukany izolované z A. niger jsou vázány na chitin ve formě nerozpustného chitin-glukanového komplexu. Prvním krokem v postupu izolace tohoto komplexu je alkalická deproteinizace mycelia, pak následuje promytí vodou a etanolem. Kyselá nebo alkalická deacetylace vede ke vzniku nerozpustnéhochitosan-glukanového komplexu, který lze využít jako sorbent kationtů těžkých kovů. Cílem této práce bylo sledování strukturních změn mycelia A. niger během alkalické deproteinizace a následující deacetylace pomocí termochemické analýzy (DSC a TG). Výrazné rozdíly DSC a TG křivek chitinu, chitosanu a β-glukanu potvrdily že termický rozklad těchto polysacharidů probíhá různým způsobem. Příčinou odlišností je přítomnost volných aminoskupin u chitosanu. Tuto skutečnost lze využít pro s
Czech name
Studium chitin-glukanového komplexu mycelia Aspergillus niger metodami termické analýzy
Czech description
Mycelium plísně Aspergillus niger je běžně používáno pro biotechnologickou výrobu kyseliny citrónové. Odpad mycelia je zajímavý jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů pro farmaceutický a potravinářský průmysl. Glukany izolované z A. niger jsou vázány na chitin ve formě nerozpustného chitin-glukanového komplexu. Prvním krokem v postupu izolace tohoto komplexu je alkalická deproteinizace mycelia, pak následuje promytí vodou a etanolem. Kyselá nebo alkalická deacetylace vede ke vzniku nerozpustnéhochitosan-glukanového komplexu, který lze využít jako sorbent kationtů těžkých kovů. Cílem této práce bylo sledování strukturních změn mycelia A. niger během alkalické deproteinizace a následující deacetylace pomocí termochemické analýzy (DSC a TG). Výrazné rozdíly DSC a TG křivek chitinu, chitosanu a β-glukanu potvrdily že termický rozklad těchto polysacharidů probíhá různým způsobem. Příčinou odlišností je přítomnost volných aminoskupin u chitosanu. Tuto skutečnost lze využít pro s
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Chemické listy
ISBN
0009-2770
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
594
Publisher name
Česká chemická společnost
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—