Evaluation of cacao powder by multidimensional data analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019037" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019037 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení kakaového prášku pomocí vícerozměrové analýzy dat
Original language description
Kakaový prášek je legislativně definován jako potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku. Využití kakaového prášku v dnešní době je velmi pestré. Uplatňuje se v potravinářství nejen jako samostatný výrobek,ale lze ho míchat s tuky k výrobě polev s čokoládovou příchutí, náplní, šlehaných hmot, tukových či máslových krémů, zmrzlin nebo k výrobě nejrůznějších směsí pro přípravu těst (např. tzv. kakao na pečení, jehož deklarované složení je kakaový prášek, mléčný cukr a modifikovaný pšeničný škrob). Velké množství produkce kakaového prášku je také využito na přípravu instantních nápojů, které se vyrábějí z cukru, kakaového prášku a lecitinu. Při výrobě čokolády se tradičně vychází z kakaové hmoty. Ke kakaovéhmotě se pak přidává cukr, kakaové máslo, případně jeho náhrady. V poslední době se však dostává do popředí i technologie cukrovinek z kakaového prášku. V tom případě je výchozí surovinou kakaový prášek, cukr a náhrady kakaového másla. Ob
Czech name
Hodnocení kakaového prášku pomocí vícerozměrové analýzy dat
Czech description
Kakaový prášek je legislativně definován jako potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku. Využití kakaového prášku v dnešní době je velmi pestré. Uplatňuje se v potravinářství nejen jako samostatný výrobek,ale lze ho míchat s tuky k výrobě polev s čokoládovou příchutí, náplní, šlehaných hmot, tukových či máslových krémů, zmrzlin nebo k výrobě nejrůznějších směsí pro přípravu těst (např. tzv. kakao na pečení, jehož deklarované složení je kakaový prášek, mléčný cukr a modifikovaný pšeničný škrob). Velké množství produkce kakaového prášku je také využito na přípravu instantních nápojů, které se vyrábějí z cukru, kakaového prášku a lecitinu. Při výrobě čokolády se tradičně vychází z kakaové hmoty. Ke kakaovéhmotě se pak přidává cukr, kakaové máslo, případně jeho náhrady. V poslední době se však dostává do popředí i technologie cukrovinek z kakaového prášku. V tom případě je výchozí surovinou kakaový prášek, cukr a náhrady kakaového másla. Ob
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
ChemZi
ISBN
—
ISSN
1336-7242
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
132
Publisher name
Slovenská chemická společnost
Place of publication
Bratislava
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—