Identification of proteinaceous binders in art works by MALDI-TOF mass spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019041" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019041 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Identification of proteinaceous binders in art works by MALDI-TOF mass spectrometry
Original language description
Proper identification of proteinaceous binders in artworks is essential for specification of the painting technique and thus also for selection of the restoration method; moreover, it might be helpful for the authentication of the artwork. This paper isconcerned with the optimisation of analysis of the proteinaceous binders contained in the colour layers of artworks. Within this study, we worked out a method for the preparation and analysis of solid samples from artworks using tryptic cleavage and subsequent analysis of the acquired peptide mixture by matrix assisted laser desorption/ionisation time of flight mass spectrometry. To make this approach rational and efficient, we created a database of commonly used binders (egg yolk, egg white, casein, milk, curd, whey, gelatine, and various types of animal glues); certain peaks in the mass spectra of these binders, formed by rich protein mixtures, were matched to amino acid sequences of the individual proteins that were found in the Inte
Czech name
Identifikace proteinových pojiv užívaných v uměleckých dílech pomocí MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie
Czech description
Správná identifikace proteinových pojiv je nezbytná ke zjištění malířské techniky, pro zvolení vhodného postupu restaurování a také může napomoci k autentikaci díla. Článek je zaměřen na optimalizaci analysy proteinových pojiv obsažených v barevných vrstvách uměleckých děl hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF (matrix assisted laser desorption/ionisation time of flight mass spectrometry). Pro účely identifikace pojiv byla vytvořena a vylepšena databáze referenčních vzorků proteinových pojiv. Metoda byla úspěšně otestována na modelových vzorcích podkladových vrstev a vzorcích odebraných z obrazů Edvarda Muncha.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Analytical and Bioanalytical Chemistry
ISSN
1618-2642
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
388
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
6
Pages from-to
201-206
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—