Volatile components of selected Boletus and Suillus species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019173 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Těkavé látky vybraných hřibovitých hub
Original language description
Metodou GC-MS na kapilární koloně se stacionární fází TR-5 (30 m x 0,32 mm, s tloušťkou filmu 1,0 ?m, Thermo Fisher Scientific, USA) byly podrobně analyzovány těkavé látky ze sušených plodnic hřibu smrkového (Boletus edulis), sušených plodnic hřibu kováře (Boletus erythropus) a sušených plodnic klouzku sličného (Suillus grevillei). Metodou SPME (sorpcí na vlákno s Carbowax-divinylbenzenovým kopolymerem) byly analyzovány těkavé látky sušených plodnic a dále byly analyzovány dichlormethanové extrakty získané simultánní extrakční destilací těchto vzorků. Byly identifikovány hlavní těkavé složky. Byla potvrzena přítomnost pyrazinových derivátů, které se významně uplatňují v senzorických vlastnostech sušených i vařených plodnic analyzovaných hub. Jsou diskutovány další identifikované skupiny těkavých látek a jejich význam pro senzorické vlastnosti těchto materiálů.
Czech name
Těkavé látky vybraných hřibovitých hub
Czech description
Metodou GC-MS na kapilární koloně se stacionární fází TR-5 (30 m x 0,32 mm, s tloušťkou filmu 1,0 ?m, Thermo Fisher Scientific, USA) byly podrobně analyzovány těkavé látky ze sušených plodnic hřibu smrkového (Boletus edulis), sušených plodnic hřibu kováře (Boletus erythropus) a sušených plodnic klouzku sličného (Suillus grevillei). Metodou SPME (sorpcí na vlákno s Carbowax-divinylbenzenovým kopolymerem) byly analyzovány těkavé látky sušených plodnic a dále byly analyzovány dichlormethanové extrakty získané simultánní extrakční destilací těchto vzorků. Byly identifikovány hlavní těkavé složky. Byla potvrzena přítomnost pyrazinových derivátů, které se významně uplatňují v senzorických vlastnostech sušených i vařených plodnic analyzovaných hub. Jsou diskutovány další identifikované skupiny těkavých látek a jejich význam pro senzorické vlastnosti těchto materiálů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
385-390
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—