All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

ANTIOXIDANT CAPACITY COMPARISON OF FLESH COLOURED POTATO

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019973 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor

  • Original language description

    Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozenýchfenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační akt

  • Czech name

    Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor

  • Czech description

    Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozenýchfenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační akt

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F06%2F0268" target="_blank" >GA525/06/0268: Prooxidants and antioxidants in food of plant origin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 26. - 28. 5. 2008, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 26, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article