ANTIOXIDANT CAPACITY COMPARISON OF FLESH COLOURED POTATO
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019973 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor
Original language description
Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozenýchfenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační akt
Czech name
Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor
Czech description
Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozenýchfenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační akt
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F0268" target="_blank" >GA525/06/0268: Prooxidants and antioxidants in food of plant origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 26. - 28. 5. 2008, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—